tag:blogger.com,1999:blog-1709465667748129377.post1697450298747046338..comments2024-03-26T02:52:49.440+01:00Comments on De Kookboekenrecensent<br>: Marleen De Naeyer - Koken voor vrienden… en meegenietenEdward Vanhouttehttp://www.blogger.com/profile/02370172525562602483noreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-1709465667748129377.post-50184331105405805032010-10-30T19:40:28.167+02:002010-10-30T19:40:28.167+02:00Beste,
Ik voelde me erg verontwaardigd bij het l...Beste,<br /> <br />Ik voelde me erg verontwaardigd bij het lezen van uw recensie over Koken voor Vrienden van Marleen De Naeyer, vandaar dat ik toch even wou reageren.<br /> <br />Ik volg De Naeyer reeds enkele jaren, ik heb al verschillende demo's bij haar gevolgd (o.a. via Libelle) en heb al haar kookboeken in de kast staan. Daar maak ik frequent gebruik van: niet alleen omwille van de (inderdaad) zorgvuldige en heldere recepturen, maar ook omdat zij erin slaagt haalbaarheid en originaliteit op een verfrissende manier te combineren. Akkoord, het zijn geen boeken voor topchefs, maar wel voor mensen die eenvoudigweg graag koken, en die hun gasten graag willen verrassen met authentieke smaken zonder zichzelf te verliezen in onduidelijke recepturen, onvindbare ingrediënten en onbegrijpelijke vaktermen. Zoals u zelf aangeeft, en zoals ik uit ervaring ook heb mogen ondervinden, is dat niet vanzelfsprekend in menig kookboek vandaag de dag, en daarom alleen al verdient De Naeyer lof. <br /> <br />U beweert verder dat De Naeyer alle sauzen in dit boek afwerkt met boter, en dat haar kookstijl daardoor eerder de vette kant opgaat. Die uitspraak is pertinent onjuist. Als er iets is wat doorheen haar drie kookboeken overeind blijft, is het wel de lichtheid van de gerechten. Dat bewijzen de recepten ook als je ze er even op naleest: slechts in 4 van de 83 (!) bereidingen wordt de saus afgewerkt met boter (en dan nog wordt de keuze aan de lezer gelaten), en slechts in 1 (!) geval wordt er een liaison gebruikt, in de aspergesoep. Die stap lijkt me trouwens meer dan legitiem: het fluweelachtige effect dat je zo bereikt, vormt een uitstekende combinatie met de asperges. In die zin lijkt De Naeyer me net geen chef die de klassieke principes niet kan loslaten, maar wel iemand die ze op een juiste en evenwichtige manier weet in te zetten, in gerechten waar een authentieke smaak noodzakelijk is. Dat getuigt, voor mij, van een liefde voor het product en een eerlijke smaak. <br /> <br />Dat het boek veel thema's omvat en veel verschillende bereidingen samenbrengt, klopt. Alleen zie ik niet in waarom deze diversiteit zo negatief geëvalueerd moet worden. Koken voor Vrienden richt zich tot een uitgesproken doelgroep, waaronder ikzelf, die net op zoek is naar dit soort "allround" kookboeken die voor elke gelegenheid inspiratie bieden. Specificisme weerhoudt meer mensen van het koken, dan dat ze er wint. Bovendien vraagt het concept van dit boek net wel om een brede waaier aan gerechten: er zijn immers zoveel gelegenheden die je deelt met vrienden. Daarnaast zie ik ook niet echt op welke manier dit de kookideologie van De Naeyer minder "welomlijnd" zou maken. Die is en blijft doorheen het hele boek, en doorheen alle andere ook trouwens, consequent dezelfde: verfrissend, democratisch en puur. <br /> <br />Uw laatste alinea vind ik ronduit arrogant. Een typische, ongenuanceerde recensententwist met het oog op provocatie. Kritiek moet absoluut kunnen, dat staat vast, maar de manier waarop deze hier verwoordt wordt, vind ik weinig respectvol. Dit soort cliffhangers kunnen kleine auteurs als De Naeyer, die geen bekende kop hebben, onverdiend breken. <br /> <br />Hartelijke groet,<br />Annabel Vermeulen, DuffelAnonymousnoreply@blogger.com