woensdag 15 december 2010

F.M. Stoll & W.H. De Groot - Het nieuwe Haagse kookboek. Recepten, menu’s en receptenleer

Het nieuwe Haagse kookboek is de Nederlandse tegenhanger van Ons Kookboek. Dit kookboek werd echter niet opgesteld door een boerinnenbond, maar door een huishoudschool. Toentertijd een instelling die belang hechtte aan de degelijkheid van voedsel, niet noodzakelijkerwijs aan de uitwerking ervan. Als er kon beknibbeld worden op het budget, werd dat ook gedaan. Met een ietwat stoffige keuken tot gevolg. Tegenwoordig investeren uitgevers niet alleen in de release van de allernieuwste kookboeken, maar ook in de heruitgaven van basiskookboeken – wellicht vanwege hun bestsellerallures. En ook in het dagelijkse leven is de idee doorgedrongen dat eten naast voedzaamheid ook vaak fun aanlevert. Maar zo ver waren we tachtig jaar geleden nog niet.

In1934 schreven twee leraressen, Stoll en De Groot het kookboek Recepten van de Huishoudschool Laan van Meerdervoort 's-Gravenhage. Na een aantal titelwijzingen zijn we intussen aanbeland bij de 82ste heruitgave. Aan de inhoud werd al die tijd zo veel mogelijk vastgehouden, en de herzieningen hebben het anderzijds ook mogelijk gemaakt dat de meest flagrante ‘misser’ eruit gefilterd zijn. Waarmee ik alleen maar bedoel dat niet alleen de tijden, maar ook de smaken veranderen. Zo is vermoedelijk wel wat gesleuteld aan de gaartijden.

Alleen al door de 462 bladzijden geeft Het nieuwe Haagse kookboek de indruk incontournable te zijn. En die illusie maakt het boek vanaf de eerste bladzijde ook waar. In plaats van hun producten te wegen, geven Stoll en De Groot aan hoeveel een eetlepel van bepaalde ingrediënten precies weegt. Door die techniek, en een aansprak op je wiskundeknobbel, kan je dus sneller naar het kookproces overgaan. Ook de groente- en fruitkalender is verdomd handig. Zo leer je met seizoensproducten werken, en ben je op de koop toe nog niet eens veel geld kwijt aan je ingrediënten.

Inherent aan dit kookboek zijn de Nederlandse gerechten. In de laatste heruitgaven blijken er wel een paar uitheemse gerechten – van mindere kwaliteit – aan toegevoegd te zijn. Zo werd er ook plaats gemaakt voor bouillabaisse, pesto en quiche lorraine.

Onvermijdelijk stoot je op gedateerde recepten in Het nieuwe Haagse kookboek. Hier wordt porto namelijk nog als een aperitief ingeschonken, terwijl een drankje als porto toch stukken beter bij kaas past. Ook over de hapjes valt er iets gelijkaardigs te zeggen. Het mag bijvoorbeeld wel ietsje meer zijn dan bloemkool gedrenkt in mayonaise. Maar voor het basisdeeg van mayonaise is dit kookboek dan weer de absolute aanrader.

Nog een voordeel: met dit kookboek kan je ook echt grinniken. Het gaat namelijk uit van een strikte dagindeling, met echte rencontres en afspraakjes. Dat niemand onverwachts kan langskomen, leid je af uit het stappenplan van de verschillende koffie-, thee- of avond-visites.

Dit kookboek is een bijzonder handig werkinstrument in de keuken alleen dankzij diens doeltreffende doorzoekbaarheid. Bovendien word je niet afgeleid door mooie foto’s of een flitsende vormgeving.

Wil je je marineer- of fileertechnieken verfijnen, dan is dit jouw boek. Wil je inspiratie opdoen voor een feestmenu, dan vrees ik dat Het nieuwe Haagse kookboek daarvoor toch nog net ietsje te ouderwets is. Nevertheless – there is no school like old school.

[Femke Vandevelde]


Titel: Het nieuwe Haagse kookboek. Recepten, menu’s en receptenleer Huishoudschool Laan van Meerdervoort (Den Haag)
Auteur: F.M. Stoll en W.H. De Groot (herzien in samenwerking met J.C. Heidenreich, Truus Visser)
Uitgeverij: Kosmos
Jaar: 2010
Collatie: 462 pp.
ISBN: 978-90-215-4897-5
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: