woensdag 1 december 2010

Winiefred Van Killegem - Water volgens Winiefred. Langer en mooier leven met verrassende soepjes, sapjes en sopjes.

Winiefred Van Killegem, auteur van boeken over specerijen, groenten, vruchten en bloemen schreef een boek over water.

De inleiding van Water volgens Winiefred. Langer en mooier leven met verrassende soepjes, sapjes en sopjes is een exposé van verschillende soorten water (mineraalwater, grondwater, zeewater, …). Daarnaast gaat Van Killegem dieper in op haar eigen watergebruik. Zo drinkt ze naar eigen zeggen géén leidingwater zonder dat te filteren, omdat de resten olie of kalk onaangenaam smaken. Vreemd genoeg zijn de vermeldingen van de specifieke filter niet op één hand te tellen, waardoor ze de indruk wekt dat ook water ‘big business’ is.
Tegenwoordig bestaan er zelfs speciaalzaken met water. Daar worden voor de meest exclusieve watersoorten de meest exuberante prijzen neergeteld. Van Killegem pakt het volledig anders aan. In zeven hoofdstukken – water in de welness, water in de keuken (diepvries), tijd voor sap, tijd voor granenkoffie, tijd voor thee, tijd voor soep, tijd voor siropen en bijzondere drankjes – geeft ze receptjes op basis van water aangelengd met een geneeskundig advies.

In de welnessafdeling raadt ze ieder van ons aan om regelmatig een ‘helend’ bad te nemen. Zo zou een lavendel- en rozenbad zwaarlijvigheid tegengaan. Ook wie enkel beschikt over een douche, kan genieten van de voordelen van water. Als je het geduld hebt om een douchestraal op een temperatuur van 24 à 37 graden gedurende 6 minuten op de vetophopende plek te richten, zal je vermageren. Als ze overstapt naar de keuken demonstreert ze dat ze haar vis invriest met gezouten water (om zo de vis minder uit te drogen). Maar of ze hiermee het effect van een pekeling bereikt, valt nog te betwijfelen. Bij de sapjes is het jammer dat bijna alle drankjes voor de helft bestaan uit water. Je kunt het vergelijken met het gevoel dat hebt wanneer je snakt naar een echte Cola, en getrakteerd wordt op een soda. Als we doorbladeren naar het hoofdstuk over thee, wordt de pseudowetenschappelijke toon me voor het eerst wat te veel. Thee drink je voor de smaak, niet tegen opvliegers, hoofdpijn, vermoeidheid, buikpijn, reuma’s of problemen met de luchtwegen. Bovendien: als thee echt zo’n geneeskrachtige werking heeft, waarom bloeit de farmaceutische industrie zo? In haar hoofdstuk over soepen, zet Van Killegem echter haar beste beentje voor. Een mooi beentje trouwens, dat ze enkel verkreeg door het drinken van liters preibouillon. Van een simpele uiensoep (normaliter bestaande uit ui, fond en diablottin) maakt ze wel iets heel ingewikkelds door de combinatie van appelsap, kaas met koriander. Dezelfde overdaad vind je terug in de pompoensoep; ze maakt er met behulp van selder, wortel, prei, lavas, kokes, kaas en whisky zo’n potje van dat je de pompoen niet meer smaakt. Van haar appelsoep met druiven ben ik niet meteen een fan, maar van de meeste andere soepen bestel ik graag een kop extra.

Laat ons vooral eerlijk zijn: Winiefred Van Killegem is een sympathieke dame. Hoewel ze een zelfverklaarde waterdokter is, waarschuwt ze tevens voor een teveel aan water: ‘als je er teveel van drinkt roest je’. Dat zou immers schadelijk zijn voor het ijzer in ons lichaam. En die boodschap heeft ze ook zelf goed begrepen. Waarom zou ze anders inventieve braaktips meegeven? Als ik iets heb geleerd uit dit boek, is het de zelfredzaamheid die Winiefred van Killegem met charme aan de dag legt.

[Femke Vandevelde]


Titel:Water volgens Winiefred. Langer en mooier leven met verrassende soepjes, sapjes en sopjes.
Auteur: Winiefred Van Killegem
Fotografie: Marc Wauters
Uitgeverij: Davidsfonds Uitgeverij
Jaar: 2010
Collatie: 135 pp. – ill.
ISBN: 978-90-58-26705-4
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I

Geen opmerkingen: