woensdag 5 september 2012

Brigitte Carrère - For girls only! Chocolade, heerlijk

De leefwereld van For Girls Only (FGO) beperkt zich niet tot een magazine dat het midden houdt tussen de Joepi en de Flair en een interactieve website die meiden vanaf 8 jaar tussen hun bookmarks moéten hebben. Er zijn inmiddels ook 13 FGO lees- en doe-boeken op de markt. Met titels als Mama heeft een nieuwe vriend en Emma's eerste zoen wordt het genre van de stationsroman vakkundig verjongd, en wie wil leren beien of koken is bij FGO ook aan het juiste adres. Vier jaar geleden verscheen For girls only. Super lekker kookboek waarmee het FGO verhaal zowat startte voor Standaard Uitgeverij. Van dezelfde auteur, die overigens nergens in het boek wordt vernoemd, verschijnt nu de vertaling van Moi je cuisine le chocolat.

Brigitte Carrère verzorgt al een carrière lang kookrubrieken in franse kinder- en jongerentijdschriften die steevast worden geïllustreerd door de poppetjes van haar man, de striptekenaar en scenarist Serge Carrère. Ook in dit chocoladeboek is een samenwerking van het koppel.

In frisse kleuren en in een leuke vormgeving die nergens 'opgeleukt' overkomt, komen tweeëndertig thema's aan bod met telkens twee recepten. Die zijn in vier hoofdstukken geordend: taart en gebak; pudding, dranken en fondues; bonbons, versieringen en ander lekkers en rare recepten. Dit laatste hoofdstuk is veruit het interessantste vanuit kooktechnisch oogpunt. Niet dat de choco-babanenshake, de frambozentaartjes of de ijskoude mousse geen aardige recepten zijn, maar van zalm met witte chocoladesaus, tomatencrumble met chocolade, chocoladelasagne en chocoladesalami kijken we toch meer op. En ook voor kinderen mag een kookboek best wat uitdaging bevatten.

In de inleiding van dit boek verneem je 'alles' over chocolade waaronder de geschiedenis en het productieproces. Daarna volgt een handleiding bij het gebruik van dit boek. Elk recept is immers opgebouwd uit twaalf informatie eenheden waaronder kook- en bereidingstijd, moeilijkheidsgraad, benodigde ingrediënten en keukengerei, tips, handigheidjes, alternatieven en natuurlijk de bereiding zelf. Nochtans is de bladspiegel nergens overladen. Na nog een hoofdstukje over organisatie, veiligheid en uitrustning in de keuken, wordt er eindelijk – we zijn inmiddels aan blz. 16 gekomen – gekookt, gemengd en gebakken.

De recepten zijn zeer helder uitgeschreven en zeker haalbaar voor kinderen vanaf 8 jaar of zelfs iets jonger. En wat belangrijk is voor het jonge volkje: de gerechten op de foto's zien er ook uit alsof je ze zelf hebt gemaakt.

De inrichting en de opmaak van het boek, samen met de uitgekiende inhoud waaronder een verklarende woordenlijst en heel wat wistjedatjes kunnen niet verbloemen dat dit boek vooral door volwassenen is gemaakt. De systematische en instructionele, soms educatieve aanpak, bederft de pret af en toe, maar al bij al is dit een uitstekend chocoladekookboek voor girls EN boys. Maar die laatsten zullen wel niet zo blij zijn met een For Girls Only-boek.

[Edward Vanhoutte]


Titel: For girls only! Chocolade, heerlijk
Auteur: Brigitte Carrère
Illustraties: Serge Varrère & Audrey Gessat
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Jaar: 2012
Collatie: 96 pp. – ill.
ISBN: 978-90-02-24725-5
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I
Leeftijdsaanduiding: 8+

Geen opmerkingen: