vrijdag 7 mei 2010

CM & BrandNewDay - Kilootje minder. Meer bewegen en evenwichtiger eten voor een gezond gewicht

Wie wil dat niet, een kilootje minder wegen? Velen, en daarom creëerde de Christelijke Mutualiteit de onlinegezondheidscoach Kilootje minder. Ter ere van zijn eerste verjaardag, krijgt de coach een verlengstuk in boekvorm.

In de inleiding beweert de coach dat je niet altijd je bord moet leegeten. Hij gaat zo ver te stellen dat de reden van onze zwaarlijvigheid te wijten is aan het feit dat wij als kind allemaal geleerd hebben om ons bord netjes leeg te eten ‘omdat er zoveel andere kinderen zijn die honger lijden’. Maar motiveer je een kind niet in het leegeten van zijn bord, dan zal het hoogstwaarschijnlijk enkel het vette en zoete opeten.

Elk recept in Kilootje minder heeft een lijstje met de volgende eigenschappen: kindvriendelijkheid, moeilijkheidsgraad, het calorieaantal,… Bovendien worden bij producten als vet, suiker en alcohol de hoeveelheid minuten aangegeven om ze te verbranden. Demotiverend. Maar wat te denken van specials als ‘Hoe overleef ik een feestje zonder schuldgevoel?’. De volgende twee bladzijden wordt er geraaskald over hoe je dit precies doet, terwijl de oplossing slechts één zin bedraagt: wie genoeg drinkt weet de volgende dag toch niet meer waar hij zich schuldig over zou moeten voelen!

De openingsgerechten zijn toevallig allemaal dikmakers: pannenkoeken, wentelteefjes en eier- en kaasbereidingen. Geen probleem voor de coach, tenzij bij de boterbereidingen. Daar vervangt hij de boter door een lightvariant. Toch kunnen die afgeleiden nooit de pure smaak van een originele beurre blanc benaderen. Als je geld uitgeeft aan lekkere dure wilde bospaddenstoelen, bak je die toch in schuimende boter? Had de coach echt iets willen doen, dan kon hij misschien recepten voor lichtere sauzen of yoghurtdressings opgenomen hebben. Maar niets daarvan.

Een prototype van een gerecht uit een Kilootje minder: goulash van struisvogel met in de oven gebakken frietjes. Perfect mager en mals vlees helemaal gaar stoven is wansmakelijk. In plaats van de natuurlijk zoete smaak van het vlees bekom je een hier droge leversmaak. Bovendien: als je wil vermageren, eet dan geen frieten. Als je wél frieten eet, kies dan voor frieten uit de friteuse!

Het idee om een lichtere versie van tiramisu te maken door de hoeveelheid mascarpone te halveren en magere plattekaas aan toe te voegen, vind ik wel geslaagd. Hetzelfde geldt voor de panna cotta van yoghurt en karnemelk met frambozen.

Maar wat écht verschrikkelijk is, is het negatieve sfeertje dat rond eten hangt. Alsof je een kilo verdikt door een zak chips te eten. Er wordt daarenboven té veel geschermd met omegadrie vetzuren – de recepten met (vetrijke!) noten zijn dan ook talrijk. Ook worden er yoga-achtige toestanden opgeroepen om te vermageren. Dat de buikademhaling helpt bij in de strijd tegen de kilo’s, durf ik te betwijfelen.

De foto’s van de gerechten zijn, in al hun eenvoud, wel altijd heel mooi. Vooral de belichting zorgt ervoor dat de kleuren steeds goed uitkomen.

De gerechten uit dit boek zijn naast weinig origineel, ook weinig doeltreffend. Als je wil vermageren, kook dan in de eerste plaats zelf. Zorg daarbij voor voldoende groentjes en pas je sauzen aan. Let er in eerste instantie op dat je eten lekker is. En dus een genot blijft. Dat kan alleen als je dit boek zo snel mogelijk vergeet.

[Femke Vandevelde]


Titel: Kilootje minder. Meer bewegen en evenwichtiger eten voor een gezond gewicht
Auteur: CM & BrandNewDay
Fotografie: Frank Croes & Dominic Van Heupen
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Jaar: 2009
Collatie: 285 pp.
ISBN: 978-90-022-3527-6
Kwalitatieve beoordeling: **
Moeilijkheidsgraad: I

3 opmerkingen:

Eddy Wolput zei

Beste,
buikademhaling is een doeltreffende manier om het organisme op een doeltreffende manier te laten functioneren. Indien je hieraan twijfelt duidt dit op het ontkennen dat een gezonde ademhaling belangrijk is voor de mens. Dankzij buikademhaling oefenen wij onze houdingspieren op een efficiënte manier. Kritiek is gezond maar moet gefundeerd zijn,
Mvg,
Eddy (www.shobukai.be)

Liz zei

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=7102

Liz zei

Aangezien mijn eerste reactie gedelete werd door de kookboekrecencent, opnieuw mijn feedback op het verslag van de 22 jarige , net afgestudeerde recensent.

Ik ben zelf getuige van Kilootje Minder. Ik heb het programma gevolgd en met succes.

1. Je 'moet' je bord niet helemaal leeg eten. Je moet luisteren naar je lichaam. In het begin zullen je ogen soms wat groter zijn dan je maag, maar dit leer je vlug (danzij de coach). Je kan kinderen op heel wat andere manieren motiveren om gezond te eten zonder de verplichting op te leggen alles op te eten.

2. Een feestje doorstaan zonder schuldgevoel ? Dit is een fenomeen waar veel mensen mee geconfronteerd worden. Ik ben me liever bewust van alles wat ik eet, drink en doe dan mij vol te gieten met alcohol. Ik voel me door Kilootje Minder daarin gesteund en alles gaat vlotter.

3. Alternatieven zoals frietjes in de oven vind ik schitterend ! Het gaat niet enkel over de smaak, maar ook het gevoel dat je erbij hebt. Light varianten van boter ed liggen goed in de markt. Toch beter producten opnemen in recepten waarvan je weet dat de mensen ze graag gebruiken, niet ?

4. Ik vind de vermelding van kcal, vet, minuten nodig om iets te verbranden, ... wel zeer interessant. Het laat je nadenken over de dingen die je eet / drinkt.

De recensent heeft volgens mij het boek niet goed begrepen. Ik ben er zeker van dat Kilootje Minder voor vele mensen een grote steun is en dat dit programma het verschil kan maken. Een gezonde levensstijl kan levens redden. We moeten blij zijn dat er mensen dergelijke initiatieven nemen.

Het is een schitterend initiatief ! Proficiat Kilootje Minder !