woensdag 27 maart 2013

Valerie Aikman-Smith - Stoven Grillen Bakken Braden in Gietijzeren Pannen

Als demo-kok voor Le Creuset weet ik wel het een en het ander te vertellen over gietijzeren potten en (grill)pannen, en had Valerie Aikman-Smith dit boekje niet een aantal jaren geleden geschreven, dan had ik het wel willen doen.

Gietijzer wordt al eeuwenlang gebruikt in de keuken en is nu meer dan ooit terug van nooit weggeweest. Daar zal de hang naar de keuken van de vorige generaties en de belangstelling voor slow food wel voor heel wat tussen zitten. Geen enkel materiaal kan op het fornuis en in de oven een zo hoge temperatuur verdragen en geen enkel materiaal geeft zo gelijkmatig zijn warmte gedurende een zeer lange periode af aan het voedsel. Niet voor niets wordt een hoge sudderpan in het Engels een Dutch Oven genoemd en in het Frans een Doufeu.

De meest gehoorde opmerking over gietijzeren potten en pannen is dat ze loodzwaar zijn. Mijn antwoord daarop is dat ze dienen om mee te koken en niet om mee te gaan joggen. De blikken die je dan krijgt, maken mijn dag altijd meer dan goed. Wie de kwaliteiten van gietijzer kent, neemt het gewicht er overigens graag bij.

In dit boekje beschrijft Aikman-Smith niet alleen de veelzijdigheid en de kwaliteiten van het materiaal, ze geeft ook essentiële gebruiks- en onderhoudstips zodat de investering in gietijzeren kookmateriaal generatie-overschrijdend kan renderen. In vier hoofdstukken geeft ze 42 recepten voor het koken met en in dutch ovens en sudderpannen, koekenpannen, grillpannen en ovenschalen. Gietijzer kan immers worden gebruikt voor de bereiding van soepen en voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. Zelfs brood kan in een sudderpan worden gebakken.

Natuurlijk passeren er heel wat stoofpotten de revue en leent het materiaal zich vooral voor traditionele gerechten als coq au vin, knoflookkip, lamskoteletjes, lasagne, crumble en tarte tatin die gestoofd, gegrild, gebakken of gebraden worden. Verwacht van dit boek vooral geen moderne creatieve gerechten maar degelijke klassiekers waarmee je de kwaliteiten van je gietijzeren kookgerief leert ontdekken en gebruiken.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Stoven Grillen Bakken Braden in Gietijzeren Pannen
Auteur: Valerie Aikman-Smith
Fotografie: Ray Kachatorian
Uitgeverij: Good Cook Publishing
Jaar: 2012
Collatie: 112 pp. – ill.
ISBN: 978-94-6143-077-9
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Originele titel: Cooking in Cast Iron (Weldon Owen, San Francisco, 2012)

Geen opmerkingen: