vrijdag 1 maart 2013

Pete Evans - Pizza

Er moet al een goede reden zijn om nog maar eens een pizzaboek op de markt te gooien. Pete Evans is zo'n goede reden. Deze Australische celebrity chef is vooral bekend als jurylid van My Kitchen Rules en als executive chef van de Hugos restaurants die meermaals werden bekroond voor hun beste pizza van Australië en zelfs van de wereld. Geen toeval dus dat Evans samen met Breville een elektrische pizza-oven ontwikkelde waarmee je in een viertal minuten een 'Crispy Crust Stone Baked Pizza' kunt bakken. Met een conventionele oven slaag je daar niet in.

Evans bundelde veertig van zijn favoriete pizzarecepten, samen met recepten voor verschillende soorten pizzadeeg en toppings in dit overzichtelijke boekje. Een eerste hoofdstuk met basisrecepten geeft rechttoe rechtaan instructies voor het bereiden van pizzadeeg en het voorbereiden van toppings die het verschil maken: uien in balsamico, gekonfijte look, geroosterde paprika en gehaktmix, bijvoorbeeld. In het tweede hoofdstuk komen veertien klassieke pizzarecepten aan bod. Denk aan de doorsnee pizzakaart van de (meeneem)Italiaan. Deze recepten, en de volgende in het boek, zijn wat breder uitgewerkt en bevatten een inleiding, een ingrediëntenlijst en een stap-voor-stap beschrijving van het bereidingsproces samen met een indicatie van het formaat van de pizza en het aantal personen die ervan kunnen smullen.

Voor de avonturiers is er een hoofdstuk met moderne pizza's zoals die met krab, tomaten en aïolie, met bresaloa, minibiet, tomatenchutney en mierikswortel en met pittige garnalen met geroosterde paprika en salasa verde. Origineel zijn die met carbonara en een croque monsieur die als ontbijtpizza wordt gegeten. Ook in het laatste hoofdstuk met bijzondere pizza's staat een ontbijtpizza met worstjes en een spiegeleitje, maar het zijn vooral de vier zoete pizza's die de show stelen: Appel-rabarbervlaai met mascarpone en ijs, chocolade-hazelnootpizza met bananen-vanillegelato, pizaz met pecannoten en zoute karamelsaus en een pizza met rood fruit, vanilleslagroom en ricotta. Het verschil met een taartje dat warm wordt gegeten als dessert is natuurlijk miniem.

Dit boek zal zeker geen potten breken of grote prijzen wegkapen, maar voor de pizzalover is het een mooie aanvulling op de boeken die al in de kast staan. Zoals steeds breng je met een klassieke basis en heel wat creatieve recepten variatie in de keuken.

[Edward Vanhoutte]

Titel: Pizza. 40 verrassende recepten van de bekroonde pizzabakker
Auteur: Pete Evans
Fotografie: Brett Stevens
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
Jaar: 2012
Collatie: 112 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5956-440-4
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Originele titel: Pizza (Murdoch Books UK, London, 2012)

Geen opmerkingen: