donderdag 9 januari 2014

Marc Grossman - New York. Recepten uit de Big Apple

Ik had al veel eerder dit boek ter hand moeten nemen voor een wild ride door New York met Marc Grossman aan het stuur. Maar zoals dat gaat met big yellow taxi's staan die netjes in de wachtrij hun beurt af te wachten.

In New York. Recepten uit de Big Apple bezoekt Marc Grossman de eetplekjes die hij als New Yorker in Parijs het meeste mist en verzamelt hij zijn ultieme troostrecepten waar hij als expat op teert. Grossman reist kriskras door Manhattan en Brooklyn en stopt bij Joodse deli's, Amerikaanse diners en sapbars, Chinese en Mexicaanse café's, koosjere traiteurs, en multiculturele shops, restaurants, joints en eetstalletjes. Hij verklapt je zijn lekkerste en meest authentieke adresjes en gooit een goeie 130 recepten te grabbel. Zelf van Joodse afkomst, verwondert het natuurlijk niet dat hij heel wat aandacht besteedt aan de Joodse culinaire tradities in New York. Van het gevlochten Challah brood over de Babka cake, Matzah Brie wentelteefjes en Latkes [aardappelpannenkoeken] tot Matzo Ball Soup. Maar ook andere internationaal geïnspireerde of oeramerikaanse klassiekers staan centraal in dit boek. Eerder publiceerde Grossman al leuke boekjes over Muffins [Gottmer/Becht, 2008] en Bagels [Gottmer/Becht, 2010] en ook recepten voor die typische lekkernijen ontbreken niet in New York. Verder ook recepten voor Hash Browns, Cheese-, Veggie- en Egg Plant Burgers, Pork Buns, Meatloaf & Gravy, Roast Chicken en ga zo maar door.

Omdat het boek een dagchronologie volgt, krijgen we aan het begin van het boek een reeks recepten voor zoete en hartige ontbijten en brunches, in het midden van het boek stevige lunchgerechten en aan het einde een rist zoete snacks zoals pies, cakes, cookies, popsicles, crackers en marshmallows. Zowel snelle als tijdrovende recepten volgen elkaar op, met als mijn absolute favorieten het recept voor Corned Beef dat iets meer dan een week vergt en dat voor de traditionele Joods stoofpot Cholent die 15 uur in een oven van 95°C mag garen.

Achteraan staan nog enkele recepten voor 24/7 snacks en een aantal basisrecepten. De uitschieter hierbij is een traditioneel recept voor het inleggen van augurken in water met zout zoals The Pickle Guys ze in het zuidoosten van Manhattan maken en die ongelofelijk populair zijn bij eethuizen en traiteurs in New York. Schaf jezelf alvast een gekoeld vat aan en reserveer vijf weken tijd.

Uitgeverij Good Cook timmert al een tijdje stevig aan de weg om een van de meest vooraanstaande culinaire uitgevers in het Nederlandstalige taalgebied te worden, als ze het al niet zijn. Dat dat dan vooral met vertalingen en bewerkingen van aangekochte titels gebeurt, doet niets af aan de kwaliteit van de uitgeverij en van de boeken. De vertaling van New York. Recepten uit de Big Apple is puik, en de proeflezers, die bij naam worden genoemd in het colofon, hebben maar een enkele keer een steekje laten vallen. Op p. 30 staat wel vanille-extract bij de ingrediënten maar in het recept voor het Banana Bread zelf werd die vergeten.

New York. Recepten uit de Big Apple verdient zeker een plaats op mijn lijstje van de tien beste kookboeken van 2013.

Zo, en dan nu even mijn Chocolate Rugelachs in de oven schuiven.

[Edward Vanhoutte]
Titel: New York. Recepten uit de Big Apple
Auteur: Marc Grossman
Fotografie: Akiko Ida en Pierre Javelle
Illustraties: Jane Teasdale
Uitgeverij: Good Cook
Jaar: 2013
Collatie: 274 pp. – ill.
ISBN: 978-94-6143-098-4
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: New York, les recettes culte [Hachette Livre, Marabout, 2012]


Geen opmerkingen: