dinsdag 7 januari 2014

Marij M. Sloothaak - Op Kookavontuur met Jonnie en Thérèse Boer

In eigen land zijn driesterrenchef Jonnie Boer en zijn vrouw sommelier Thérèse absolute culinaire supersterren die met twee restaurants, een hotel, een winkel met een eigen delicatessenlijn, een cateringbedrijf en een kook- en wijnschool gestaag werken aan hun eigen Zwols imperiumpje. In Vlaanderen schitteren hun sterren minder fel en zijn ze enkel bij de echte food afficionado's bekend. Vandaar dat een kinderkookboek met Jonnie en Thérèse Boer in de hoofdrol in Nederland ongetwijfeld een risicoloze onderneming is en vooral leuk voor familie, vrienden en bekenden, maar in Vlaanderen wel eens en masse in de rekken kan blijven staan.

Op Kookavontuur is geen klassiek kinderkookboek. Marij Sloothaak bedacht een sprookjesachtig verhaal waarin het hele gezin Boer samen met een tot leven gekomen keuken meespeelt en waarin vijftien recepten – en geen twaalf zoals de blurb ons wil doen geloven –, vier drankjes, een heleboel eetweetjes en basistafeletiquette zijn verwerkt. De hoofdstukken waarin het tafeldekken en de etiquette centraal staan, spreken het minst tot de verbeelding en doen educatief-drammerig aan. Achteraan staan twaalf recepten waarvan sommige in het verhaal aan bod komen overzichtelijk genoteerd. De recepten voor pompoensoep, gehaktbrood en crème brûlee van limoenblad staan in de tekst zelf. Met hier en daar wat hulp van een volwassene kunnen de jonge lezertjes die recepten perfect uitvoeren en een taartje van courgette en tomaat, komkommer-sushi met rodecurrymayonaise of forel in papier met venkel en citroen klaarmaken. Natuurlijk drinken ze daarbij een koninginnecocktail of appeltjesfris.

De illustraties van Robert-Jaap Jansen leveren een absolute meerwaarde voor het verhaal dat wat dunnetjes is. Op de sluitingsdag van het restaurant dat gehuisvest is in een reuzenpompoen slaat Jonnie met zijn hele gezin toch aan het koken omdat er hoog bezoek wordt verwacht. Achtereenvolgens tuffen Jonnie en Thérèse met hun pastinaakautootje naar de boer, de supermarkt [!] en de slager. Bij hun thuiskomst wordt het mysterie van de belangrijke gasten onthuld: het blijken Jimmie en Isabelle te zijn, die ook in het echte leven de kinderen van Jonnie en Thérèse zijn. De daaropvolgende kook- en tafeldekactiviteiten zijn aanleiding genoeg voor enkele instructieve pagina's. Net wanneer het feestmaal verorberd is, komen dan toch nog twee bijzondere gasten langs: de koning en de koningin.

De kook- en leesvaardigheden zijn afgestemd op kinderen vanaf acht jaar, maar het is nog maar de vraag of het verhaal die boys en girls 70 bladzijden lang kan blijven boeien. De negenjarige die ik in huis heb rondlopen bestempelde het pastinaakautootje dat op kroppen sla rijdt, het schrijvende Pennetje, de voetballende scharrelworstjes, de autonoom roerende Roer Pollepel en Fonkel het vlammetje onverbiddelijk als te kinderachtig. Volgens mij leent het boek zich eerder om voorgelezen te worden aan een publiek vanaf zes jaar.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Op Kookavontuur met Jonnie en Thérèse Boer
Auteur: Marij M. Sloothaak
Illustraties: Robert-Jaap Jansen
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Jaar: 2013
Collatie: 97 pp. – ill.
ISBN: 978-90-452-0423-9
Kwalitatieve beoordeling: **
Moeilijkheidsgraad: I
Leeftijd: 6+ [8+]

Geen opmerkingen: