Ramon Beuk is in Nederland bekend van een aantal culinaire televisieprogramma’s en van zijn dagelijkse recepten en columns in De Telegraaf. Daarnaast richtte hij een culinaire evenementenbureau en een kookschool op, beheert hij een evenementenruimte en schrijft hij kookboeken. Thuis uit eten is Beuks vijfde boek. In dit boek zoekt Beuk naar antwoorden op de vragen hoe je met een minimum aan middelen en inspanningen een maximaal effect kan verkrijgen in de keuken, en hoe je thuis gerechten op tafel kunt zetten die niet zouden misstaan in een restaurant. Daarvoor besteedt Beuk niet alleen aandacht aan het bereiden van het gerecht, maar ook aan de presentatie en de afwerking. In de hoofdstukjes die de iets meer dan honderd recepten voorafgaan, geeft Beuk hiervoor nuttige tips en aanwijzingen (bijvoorbeeld hoe je quenelles maakt, of hoe je citrusfruit in partjes snijdt). De recepten zelf zijn ingedeeld in voorgerechten, hoofdgerechten, nagerechten en enkele snoeperijen. Bij de hoofdgerechten presenteert Beuk gerechten met vis, vlees of vegetarische combinaties. De gerechten zijn over het algemeen eenvoudig om te maken: een hobbykok zal weinig problemen ondervinden, terwijl een absolute beginner in de recepten een haalbare uitdaging zal zien. Het boek is in zijn geheel zeer overzichtelijk. Een inhoudstafel vooraan en een index op gerecht en hoofdingrediënt ontsluiten het boek voor de lezer. De teksten en de algemene vormgeving zijn verzorgd en helder, en op de fotografie is niets aan te merken. De bruikbaarheid van dit boek voor de keuken van alledag wordt versterkt door de aanduiding van de bereidingstijden die soms tot een minimum beperkt blijven. Kip op appel en stroop in 10 minuten, Roodbaars en chorizo met saffraanrijst en gefrituurde groente in een half uur of een karamelkoffie in 5 minuten, het zal de drukbezette medemens als muziek in de oren klinken – er zijn ook wat bewerkelijker gerechten opgenomen zodat wie wat meer tijd heeft ook aan zijn trekken komt.
Voor de Nederlandse lezer biedt dit boek nog wat extra’s. Beuk doet in dit boek verslag van zes culinaire ontmoetingen met Nederlandse televisiecorifeeën die in Vlaanderen quasi onbekend zijn. Miryanna Van Reeden, Edsilia Rombley, Toine van Peperstraten, John Jones, Dennis van der Geest en Jetty Mathurin mogen aan Ramon Beuk hun favoriete gerecht verklappen. Deze radicale keuze voor het Noorden van de Nederlandstalige boekenmarkt zal ongetwijfeld zijn weerslag vinden in tegenvallende verkoopcijfers in Vlaanderen. En dat is jammer, want de recepten die Ramon Beuk in dit boek opneemt zijn zeker het ontdekken waard.
[Edward Vanhoutte]
Titel: Thuis uit eten
Auteur: Ramon Beuk
Fotografie: Remko Kraaijeveld & Vincent van den Hoogen
Uitgeverij: truth & dare
Jaar: 2007
Collatie: 224 pp. – ill.
ISBN: 978-90-499-9903-2
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Geen opmerkingen:
Een reactie posten