Toen de Stoomstroopfabriek van Borgloon in februari 2007 de grote winnaar werd van de Vlaamse Monumentenstrijd, was dit niet alleen de kroon op een uitgekiende mediacampagne voor het behoud van een stuk recente Limburgse industriële archeologie, het betekende ook meteen een nieuwe toekomst voor de Limburgse stroopindustrie die ondertussen op apegapen lag. Met het binnenhalen van die prijs werden de restauratie van de schouw en de plaatsing van een nieuw dak verzekerd en werd de fabriek weer toegankelijk voor toeristen. Maar de belangrijkste prijs was de wekenlange belangstelling in de media voor de Stoomstroopfabriek, de stroop en alles wat daarmee verband hield. Volgens de auteur van dit boek zou een reclamecampagne van dergelijke omvang in normale omstandigheden miljoenen euro’s kosten, en da kan wel eens kloppen. In commerciële zin wa de monumentenprijs een godsgeschenk voor de vier broers Bleus die sinds 2006 hun installaties van de ouderlijke kelders in Wellen naar de stroopfabriek in Borgloon hadden verhuisd. Als afstammelingen van een ambachtelijk stroopstokersgeslacht hebben ze alle kennis en ervaring in huis om niet alleen de klassieke appelen en perenstroop te maken, maar ook de gemengde stroop met suikerbieten nieuw leven in te blazen en nieuwe stroopovarianten te lanceren met bessen en aardbeien.
Dit boek is tweeledig van opzet en behandelt de Loonse stroop zowel als historisch thema en als veelzijdig culinair product. Voor het historische deel, dat tussen het culinaire is verweven, tekende Dirk Onclin getuigenissen op van oudgedienden uit de stroopindustrie en verdiepte hij zich in de rijke geschiedenis van enkele belangrijke stroopstokersgeslachten. Het resultaat zijn aangenaam lezende reprortages die een mooi beeld schetsen van zowat alle facetten van de Haspegouwse strooptraditie. Voor het culinaire gedeelte deed Onclin een beroep op de Limburgse horeca. Aan 9 chefs vroeg hij telkens een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert te creëren waarin de Loonse stroop een sterrol krijgt. Aan die in totaal 27 gerechten voegt Onclin er zelf nog 14 aan toe. De recepten zijn van de hand van Christian Denis, Christoph Smets, Wim Schoofs, Johan Lismont, Leon Das, Luc Bocken, Mario Holtzem, Jacques Colemont en Marc Buntinx en de gerechten werden mooi in beeld gebracht door Luc Daelemans. De recepten zijn zo divers als de verschillende chefs en gaan van variaties op klassiekers zoals warme geitenkaas met gebakken appeltjes, pasta met scampi, zuurkool en varkenslapje met rode kool over meer avontuurlijke gerechten zoals mosselen in bruin bier, gelakte bosduif, eendenborst en kwartelfilet, tot de moleculaire creaties van Jacques Colemont.
Dit boek slaagt erin een bondig overzicht te geven van een niet zo bekend stukje Limburgse geschiedenis en aan te tonen dat stroop naast zijn klassieke functie als broodbeleg boeiende mogelijkheden biedt in de hedendaagse keuken.
[Edward Vanhoutte]
Titel: Stroop
Auteur: Dirk Onclin
Recepten: Christian Denis, Christoph Smets, Wim Schoofs, Johan Lismont, Leon Das, Luc Bocken, Mario Holtzem, Jacques Colemont, Marc Buntinnx
Fotografie: Luc Daelemans
Uitgeverij: Book & Media Publishing
Jaar: 2007
Collatie: 124 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5720-289-6
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Geen opmerkingen:
Een reactie posten