Teenagers die beginnen te koken verdienen aandacht, ondersteuning en veel krediet. Op veertienjarige leeftijd publiceerde Sam Stern zijn eerste kookboek Cooking Up A Storm: The Teen Survival Handbook dat in het Nederlands verscheen als ff cheffen. Zijn tweede boek Real Food, Real Fast verscheen net onder de Nederlandse titel Super Hap Super Snel, en ondertussen is zijn derde boek Get Cooking al uit in het Engels. Dat het zo hard gaat, heeft Stern zeker aan de media te danken die massaal aandacht besteedden aan deze teenage chef nadat Jamie Oliver hem had uitgenodigd in zijn restaurant. Als jonge gast weet Stern natuurlijk als geen ander hoe het drukke leventje van de Britse tiener eraan toegaat. Met zijn recepten speelt hij in op deze junior-versie van het ‘druk-druk-druk’-fenomeen en probeert hij jongeren aan het koken te brengen (en meisjes te imponeren).
In Super Hap Super Snel, dat hier en daar worstelt met een knullige Nederlandse vertaling, presenteert Stern 170 recepten die volgens hun bereidingstijd in vijf secties zijn onderverdeeld: 5, 10, 15, 20 en 30 minuten. Tussendoor vindt de lezer een hele resem aan tips en trucs om nog sneller tot een mooi resultaat te komen. Zoals je kan verwachten van vijfminutengerechten, beperken die zich tot het bij elkaar brengen van ingrediënten op een bord, op een sandwich of in een smoothie, of het combineren van koelkastrestjes. De tienminutengerechten zijn al iets meer keukenfähig. Wraps, pitta’s, sandwiches, toast, dipgerechten, koude en warme salades en ommeletten zijn de perfecte remedies tegen een plotse honger. Maar het echte koken komt pas met de vijftienminutengerechten aan bod. Met een kwartier heb je net genoeg tijd om snel te marineren, een passende dressing of een sausje te maken, groenten te wokken, pasta of couscous te bereiden of een visje in de oven te bakken. Met twintig minuten kan er al wat meer tijd worden besteed aan de voorbereiding van bijvoorbeeld zelfgemaakte hamburgers of een iets meer afgewerkte pasta. En zelfs koekjes lukken net binnen die tijd. In de dertigminutensectie bewijst Stern dat hij ook meer in huis heeft dan snelle comfort-food oplossingen voor de jongere generatie, en dat het hem menens is met zijn intentie om de jonge garde aan het koken te brengen. In dit deel neemt hij niet alleen uitgebreidere varianten op van wraps en snelle happen, maar ook chiquere recepten voor risotto, curry, cassoulet, kassouffle, lamsrack met kruidenkorst, eendenborstfilet, en enkele desserten die wat tijd (oven)tijd nodig hebben.
Het boek besluit met een aantal gerechten die langer dan een half uur nodig hebben, maar waarvan je de koelkastoverschotten razendsnel als een nieuw gerecht kan presenteren. Daarna komt nog een hoofdstukje essentiële extra’s met recepten voor dressings, bouillons, tapenades, chutney, en brood, en een index op gerecht en hoofdingrediënt.
Sam Stern boort met zijn boeken zeker een aantrekkelijke nieuwe markt aan en profiteert van de hype die rond zijn persoon wordt gecreëerd door de media. Hij bewijst dat hij niet louter de verpersoonlijking is van een slim marketingconcept, maar dat hij, samen met zijn moeder die co-auteur is, in staat is om een flitsend en uitnodigend kookboek te schrijven. Of deze vertaling bij ons zal aanslaan is moeilijk te voorspellen, want de recepten zijn op de Britse smaak afgestemd, en de vertaling gebeurde in een verhipte variant van het Noord-Nederlands.
[Edward Vanhoutte]
Titel: Super Hap Super Snel
Auteur: Sam Stern
Fotografie: Lorne Campbell
Uitgeverij: Ploegsma
Jaar: 2007
Collatie: 128 pp. – ill.
ISBN: 978-90-216-6522-1
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I
Geen opmerkingen:
Een reactie posten