vrijdag 25 april 2008

Jef Van den Steen - Doe het eens met bier. Meer dan 150 verrassende cocktails

Beer-food pairing is dé culinaire trend voor de komende jaren. Over het algemeen is de waardering voor bier als begeleider van gastronomische gerechten zeer hoog, en enkele restaurants hebben daar ook hun visitekaartje van gemaakt. Een dergelijke maaltijd start het beste met een bieraperitief of kan afsluiten met een verwarmende biercocktail of een verkoelend bierijse of een biersorbet. Maar biercocktails kunnen ook gewoon als dorstlesser, tussendoortje of slaapmutsje worden geserveerd. Jef Van de Steen presenteert in dit boek meer dan 150 recepten voor biercocktails die soms vertrouwd aandoen, zoals de bekende Black Velvet (Guiness en champagne), Tango (pils met grenadine) of Radler (pils en limonade), maar veelal verrassen door hun ongewone en onverwachte samenstelling.

Jef Van den Steen klasseert de cocktailrecepten volgens toevoegingen in vijf delen: bier en niet-alcoholische dranken en/of toevoegsels, bier en bier, bier en andere alcoholische dranken, en bier en warmte en bier en koude. Deze onderverdelingen bevatten nog eens dertig hoofdstukjes zoals ‘Bier en fruit’, ‘Duikboten’, ‘Bier en wijn: venijn?’ of ‘Bière flambée’. Elk hoofdstukje wordt door bierkenner Van den Steen vlot ingeleid waarbij hij de lezer heel wat tips, wetenswaardigheden, productkennis en historische informatie meegeeft. De teksten zijn helder geschreven, en lezen prettig, ook voor wie niet zo bekend is met de rijke diversiteit aan biersoorten. Voor die lezers, en voor de lezers die hun bierkennis nog eens willen opfrissen, geeft Van den Steen vooraan een verklarende typering van de verschillende biersoorten die in de recepten worden verwerkt. Achteraan het boek worden de recepten per biersoort geïndexeerd.

De recepten in het boek kunnen natuurlijk worden uitgevoerd zoals ze worden beschreven, of er kan op worden gevarieerd. Dat moet dan wel met de nodige voorzichtigheid en experimenteerzin worden gedaan, want verschillende bieren kennen verschillende smaken, en dat geldt ook voor verschillende merken van eenzelfde biersoort.

Met dit bierboek – zijn zesde bij het Davidsfonds inmiddels – bevestigt Jef Van den Steen zijn absolute bierexpertise in Vlaanderen en Nederland. De creativiteit en het brede smakenpalet dat in de creaties uit dit boek aan bod komen voorspellen alvast een vrolijke zomer.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Doe het eens met bier. Meer dan 150 verrassende cocktails
Auteur: Jef Van den Steen
Fotografie: Andrew Verschetze & Joris Devos
Uitgeverij: Davidsfonds
Jaar: 2008
Collatie: 179 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5826-510-4
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Ook in De Leeswolf, 2008/5

1 opmerking:

Els zei

Beste,
zelf verkoop ik het boek in mijn zaak. De koper van dit boekje is een stille genieter van de beschreven godendrank, of komt gedetermineerd binnen om dàt boek ( na het lezen van één van jouw recenssies misschien) of ruikt nog naar het restaurant waar hij net gewerkt heeft en tussen 2 services door even de stad inwandelt om het boekje op te pikken. Wie het geeft als geschenk werpt zich graag op als proefkonijn voor wat erin beschreven staat. Geslaagd boekje dus!