woensdag 18 juli 2012

Mitch Coldenhoff & Frank Smedts - Koken & scoren bij m'n lief. Kookboek voor hippe tieners

Kookeiland is in Vlaanderen de absolute trendsetter op het gebied van de jeugdkookkampen. De 11 tot 15-jarigen kunnen op kamp met de CuliStars, en de jongeren van 16 tot 19 jaar worden op kookkamp opgeleid tot echte Foodj's. De drijvende kracht achter deze kookkampen is de jonge chef Mitch Coldenhoff die regelmatig te zien was aan de zijde van Piet Huysentruyt in 'De Perfecte Keuken' en die vorige zomer (2011) een kookrubriek had in het programma 'Coupe Soleil', het zomermagazine van de digitale muziekzender Anne. Wie geregeld aanschuift bij Lunch Garden, heeft trouwens ongetwijfeld al een creatie van Coldenhoff achter de molaren gestopt. Maar we dwalen af.

Koken & scoren bij mijn lief is een spin-off product van de CuliStars kookkampen en is gericht tot 13 tot 15-jarigen die hun vriendjes en vriendinnetjes willen verrassen op culinair gebied. En dat hoeft voor het jonge volkje niet per se topgastronomie zijn. Een beregoeie smoothie van meloen en basilicum, een crusty chicken burger en panna cotta van witte chocolade met sinaasappel en speculaasjes mogen dan al wat chiquer klinken dan de obligate spaghetti of pizza, ze zijn zeker niet moeilijker te bereiden. De recepten van Coldenhoff werden meermaals uitgeprobeerd met de culistars, en zijn dus gegarandeerd foolproof.

Het boek is onderverdeeld in tien hoofdstukjes van elk vijf recepten waarbij telkens de ingrediënten, het benodigde materiaal en de werkwijze worden gegeven. Door zeer bewust niet te openen met een inleiding over veiligheid en hygiëne in de keuken – een hoofdstukje dat in de meeste kookboeken voor kinderen en tieners soms al te lang wordt uitgesponnen – krijgt het boek geen schools karakter. Koken is fun, en dat druipt in Koken & scoren bij m'n lief van elke fris vormgegeven pagina. Het vanille-ijs mag dan al niet zelfgemaakt zijn en de ijslollies nogal uit de kluiten gewassen, het zal het jonge volkje worst wezen. Met het soepje van gele paprika en zelfgemaakte sticky spareribs met cola gaat elk liefje gegarandeerd om. En ook aan de vege-kids werd gedacht. En voor de kalende vader van je lief maak je toch gewoon kletskoppen?

Koken & scoren bij m'n lief behoort qua inhoud en uitwerking zeker tot de zeldzame groep van de betere kookboeken voor jongeren. En dat had het jonge volkje (en hun lief) onderhand wel weer eens nodig.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Koken & scoren bij m'n lief. Kookboek voor hippe tieners
Auteur: Mitch Coldenhoff & Frank Smedts
Fotografie: Anouk Van de Wal
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2012
Collatie: 128 pp. – ill.
ISBN: 978-90-209-0507-6
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: I
Leeftijdsaanduiding: 13-15

Geen opmerkingen: