zondag 15 juli 2012

Winiefred Van Killegem - Winiefred kookt met Stevia

Op 14 november 2011 werd de zoetstof uit de steviaplant officieel toegelaten in de Europese unie. Een maand later werd de eerste chocolade met stevia op de Belgische markt gegooid, en werd stevia-zoetstof in klontjes en in losse vorm geïntroduceerd in de supermarkten. Gezien de grote belangstelling in de pers en bij de bevolking bij de legalisering van stevia en de overheersende bakgekte die Vlaanderen al enige tijd in zijn greep houdt, zou je toch denken dat een clevere uitgever dan ergens een stevig stevia-bak-en-kookboek aan het voorbereiden is? Neen hoor. Het enige wat begin 2012 in de boekhandel te verkrijgen was, was Winiefred kookt met stevia van kruidenvrouw Winiefred van Killegem. Vandaar dat dit matige boekje wekenlang in de top-10 van de best verkopende boeken in de Standaard boekhandels te vinden was.

Van Killegem is als herboriste natuurlijk al langer vertrouwd en overtuigd van de eigenschappen van de stevia rebaudiana bertoni, zoals het plantje wetenschappelijk en voluit heet. Een decennium geleden bracht ze het plantje al aan de man, maar de overheid verbood prompt het zoetmiddel en de bereidingen ermee. Al die tijd hield Van Killegem haar receptjes bij, wat de snelheid verklaart waarmee ze nu dit boekje op de markt kon brengen.

Het boekje is op en top een Winiefred-product en voer voor de bek van de fans: wat inleidende informatie en een hoop hele korte en eenvoudige receptjes doorspect met tips en weetjes met een wisselende graad van interessantheid.
Het zijn vooral de receptjes die de beginnende stevia-gebruiker op weg kunnen helpen. Omdat stevia vele keren zoeter is dan suiker, en er ook nog een verschil bestaat tussen los poeder, druppels of gedroogde blaadjes, zijn enkele richtrecepten meer dan welkom. In dit boekje vind je typische korte Winiefred-receptjes voor warme en koude drankjes, confituren, desserts, bereidingen met fruit en groenten, koekjes, gebak en sauzen. Zeventig stuks in totaal, soms vier op een blad van dit kleine boekje.

Tussen de recepten door staan enkele weetjes over de heilzame werking van kruiden, bijvoorbeeld, of tips om met de recepten te variëren. Echt heel veel voegen ze niet aan het boekje toe, maar als typische feature duiken ze in elk boek van Van Killegem op. Maar soms bevatten ze net iets teveel informatie in de context van een kookboekje. Wat dacht je bijvoorbeeld van het volgende weetje: 'Ik weet niet of het aan de stevia ligt, maar met stevia ga ik veel beter naar het groot toilet. Probeer het zelf eens...' Iedereen aan de stevia!

[Edward Vanhoutte]


Titel: Winiefred kookt met Stevia
Auteur: Winiefred Van Killegem
Fotografie: Studio Wauters
Uitgeverij: Davidsfonds Uitgeverij
Jaar: 2012
Collatie: 63 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5826-867-9
Kwalitatieve beoordeling: **
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: