dinsdag 25 september 2012

Claudia Allemeersch & Jan Van Wassenhove - Claudia kookt met Thermomix

Disclaimer: dit is geen recensie van het kookboek, maar de perstekst die ik schreef.

Toen Claudia Allemeersch haar nieuwe Thermomix wou demonstreren aan haar moeder wachtte haar een verrassing. Al veertig jaar was die immers de trotse bezitter van een oranje exemplaar dat nog altijd dienst doet in haar keuken. De ontdekking van een kookboekje met recepten voor deze keukenrobot waarin Claudia in 1972 haar naam had geschreven, vormde de aanleiding voor haar vierde kookboek. In 'Claudia kookt met Thermomix' toont Claudia Allemeersch aan dat je met de Thermomix zowel doordeweeks als feestelijk kan koken: eenvoudig, snel, en met een minimum aan afwas.

Sinds Claudia Allemeersch in 2009 de titel van Beste Hobbykok van Vlaanderen in de wacht sleepte, werkt ze geregeld samen met topchefs, en ontdekte ze de mogelijkheden van de Thermomix. Steeds op zoek naar verfijning en vernieuwing in de keuken, besloot Claudia om dit intelligente keukenhulpje aan te schaffen. 'Toen ik mijn nieuwe aankoop wou demonstreren aan mijn mama, had ze voor mij een verrassing in petto,' vertelt Claudia. 'Mijn moeder kende het toestel en gebruikte het zelf al meer dan veertig jaar. Ze vertelde dat ik als zesjarig meisje urenlang bij haar in de keuken op een stoeltje naar de Thermomix zat te kijken terwijl ze allerlei soepen, inmaak- en diepvriesgerechten aan het bereiden was. Mijn moeder dook trouwens nog een oud receptenboekje op voor de Thermomix waarin op de eerste bladzijde in mijn kinderlijk handschrift stond 'Claudia Allemeersch, 8 september 1972'. Het duurde dan ook niet lang vooraleer mijn mama met die recepten aan de slag ging om mij de mogelijkheden van haar oranje retro-exemplaar te demonstreren. Het toestel heeft ondertussen een hele facelift gekregen, maar de oorspronkelijke technologie heeft de tand des tijds doorstaan.'

Dat bevestigt ook Jan Van Wassenhove die als Thermomix-advisor tientallen workshops per jaar geeft: 'In het begin van de jaren 1970 was de Thermomix een blender die kon verwarmen en daarmee absoluut revolutionair was in het segment van de keukenrobots. Gaandeweg werden de functies uitgebreid en verfijnd. Onder andere de unieke combinatie van het verwarmen op een constante temperatuur en het tegelijkertijd mixen op verschillende snelheden creëert oneindig veel mogelijkheden. Hoewel het toestel technisch ontzettend vernuftig werkt, hoef je geen wetenschapper te zijn om het te bedienen en in een oogwenk een volledige maaltijd op tafel te toveren.'

De Thermomix is een alleskunner die onder andere weegt, mixt, hakt, klopt, kneedt, mengt, stoomt en kookt. Door de krachtige motor, de verwarmfunctie en de fijne regeltechniek is dit apparaat een vaste waarde geworden in de keukens van veel sterrenchefs zoals Ferran Adrià, Bart De Pooter, Yves Mattagne, Roger Vandamme en Sergio Herman.

Claudia: 'Ik wil niets liever dan zo vaak mogelijk mijn toestel te gebruiken, en sinds ik Jan heb leren kennen, verleggen we samen onze grenzen. We vullen elkaar perfect aan. Jan vertaalt mijn bereidingen moeiteloos naar een toepassing voor de Thermomix. Het is al vaker voorgekomen dat iets waarvan ik dacht dat het niet met de Thermomix kon bereid worden, voor hem eenvoudig te realiseren bleek. Het stomen van een kreeft is daar een mooi voorbeeld van. Vandaar dat het idee groeide om de handen in elkaar te slaan en een kookboek te maken dat de Thermomix opnieuw een plaats geeft bij de hobbykok thuis. Want een Thermomix is het beste wat je keuken kan overkomen.'

In meer dan 90 heldere recepten tonen Claudia Allemeersch en Jan Van Wassenhove hoe je de Thermomix gebruikt voor het bereiden van eenvoudige doordeweekse maaltijden zoals waterkerssoep, balletjes in tomatensaus, macaroni met ham en kaas en zeebaars met groene kruidencouscous, maar ook hoe de meer ervaren hobbykok feestelijke gerechten zoals garnaalkroketten, terrine van kwartel, kreeft à l'armoricaine of sorbet van Champagne en roze pompelmoes kan maken. Het boek bevat paginagrote foto's van topfotograaf Heikki Verdurme, en schenkt speciale aandacht aan de vegetarische keuken, het koken met Belgische producten waaronder bier, en het maken van compote, confituur en siropen. Als uitsmijter worden nog drie recepten gegeven voor wellnessproducten uit het oude boekje van Claudia's moeder. Claudia kookt met Thermomix is een boek vol vernieuwende nostalgie.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Claudia kookt met Thermomix
Auteur: Claudia Allemeersch, Jan Van Wassenhove & Edward Vanhoutte
Fotografie: Heikki Verdurme
Uitgeverij: Van Wass & Hove
Jaar: 2012
Collatie: 200 pp. – ill.
ISBN: 978-90-8197-500-1
Moeilijkheidsgraad: II
www.kokenmetthermomix.be

2 opmerkingen:

Els De Deken zei

Ik begin terstond te sparen voor zo een toestel, én het kookboek natuurlijk!

Frank Decoster zei

3Is dit boek overal te koop?