De perfecte croquembouche is voor veel pâtissiers een meesterproef. Techniek, timing, smaak, textuur, creativiteit en compositie worden samengebald in een zoete soezentoren met verfijnde decoratie van karamel en suikerwerk. Vanaf de middeleeuwen was men al begonnen met het stapelen van zoetigheden tot impressionante tafelstukken en het was de Franse patissier Antoine Carême die in de achttiende eeuw de croquembouche tot het summum van vakmanschap verhief.
De 24 pronkstukken die Inge Sap creëerde voor Yamiemamie. Stapelgekke taarten zijn allemaal op Carêmes stapelprincipe gebaseerd. De toren van blinkende blaffers en de toren voor de teaparty zijn zelfs letterlijk soezentorens waarbij Sap suggereert om die bij de bakker te bestellen. In dit boek vind je immers geen recepten voor koek, gebak en snoepgoed waarmee Sap aan het stapelen gaat, maar des te meer decoratietips, foodknutseltechnieken en stapelideeën.
Een aantal van haar stapeltaarten bouwt Inge Sap met cakebolletjes die op basis van een eenvoudig 4/4 beslag met een cakepopmachine in een mum van tijd klaar zijn. Na de recente cakepop-hype kan je een dergelijke cakepopmaker of cakepopbakplaat in elke kookwinkel vinden voor een prikje. Met een piepschuimen kegel en een ferme portie tandenstokers bouw je zo een toren die klaar is om om gedecoreerd te worden met bloemen (flower tower), dierengezichtjes (beestig geestig), een prinses, een ridder en een draak (stoere hartenridder) of een ooievaar en een kersverse mama ('t is een meisje). De decoraties worden vooral gemaakt uit suikerfondant waarbij Sap vermeldt dat ze die zelf toch vooral als versiering ziet.
Een andere techniek die een paar keer in het boek wordt gebruikt, is het kneden van kant-en-klare brownies tot de olie vrijkomt zodat je ze tot balletjes kan rollen zonder dat ze verkruimelen. Met de juiste decoratie worden zo sportballen of fuzzy friends geboetseerd. Maar er wordt nog meer gestapeld: cuberdons, bijvoorbeeld, of eierkoeken, speculooskoekjes, paaseieren, boterhammen, macarons, marshmellows, bolletjes vanilleijs en cent wafers. Met die laatste wordt een leuke tribune gebouwd waarop verschillende zoete poppetjes voor een olympisch thema zorgen. Maar de eenvoudigste, en meteen ook de origineelste stapeltaart tussen dit suikergeweld is gemaakt van... appels. Hier en daar een bloemetje, blaadje, bijtje en wormpje en je bouwt met een stapel appels een feest.
Stapelgekke taarten staat bomvol creatieve decoratie-ideeën die ook op cupcakes of koekjes kunnen worden gebruikt. Met 24 gekke stapeltaarten bewijst Inge Sap dat het succes van Yamiemamie. Feest op een stokje (Stichting Kunstboek, 2011) geen loutere lucky shot was. De ervaren foodknutselaars zullen zeker weg weten met dit nieuwe Yamiemamie-boek.
[Edward Vanhoutte]
Titel: Yamiemamie. Stapelgekke Taarten
Auteur: Inge Sap
Uitgeverij: eskabee - Stichting Kunstboek
Jaar: 2012
Collatie: 98 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5856-424-5
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgrd: II
Geen opmerkingen:
Een reactie posten