vrijdag 18 januari 2013

Bonnier Kirjat Oy - Angry Birds. Bad Piggy's Eier-Recepten

Bij de lancering van Bad Piggies in september 2012 stootte deze spin-off van het populaire game Angry Birds onmiddellijk door naar de eerste plaats van de best verkopende games in de app-store. Het doel van het spel is om stukken van een kaart te vinden die de Bad Piggies bij de eieren van de Angry Birds brengen. En wat doen de groene varkens dan met die eieren? Juist ja, koken.

Dit kookboek is uiterst geslaagd als line-extension omdat het niet zomaar teert op de populariteit van de game maar ook echt goede en leuke recepten aanbiedt. En gelukkig verkleutert dit boek niet meteen alle recepten, zodat het ook voor volwassenen een aardig boek is.

Net als de game is dit boek een beetje een puzzel, en dat is helaas niet de bedoeling. Zo staat een tekst die perfect als inleiding had kunnen dienen – 'Laat het duidelijk zijn dat er geen Angry Birds-eieren in de winkel verkrijgbaar zijn' – een beetje verloren achteraan het boek na een hoofdstukje met spelletjes en recepten voor verzorgingsproducten met eieren. Het boek begint met twee recepten waarvoor je hardgekookte eieren nodig hebt maar pas daarna wordt uitgelegd hoe je eieren kookt en bakt onder de titel 'Beginnen bij de basis'. Vreemd. De hoofstukken zijn ook volledig willekeurig samengesteld. Met titels als Appeltje Eitje, Eigenweis, Eierkunst en Tovereieren kan dat ook niet anders.

De uitwerking van het thema wordt doorgetrokken in de receptuur waar de ij in de titels consequent vervangen zijn door ei en waar een plezante invulling wordt gegeven op de indicatie van het aantal personen. De mini-omeletjes uit de oven zijn bijvoorbeeld bedoeld 'voor acht varkens op dieet', en de pasta met ei 'voor twee varkens die honger hebben na een dag hard werken'. De omelet met 30 eieren, 2,5 kg asperges en 5 preien is dan weer 'voor de hele straat'.

De diversiteit aan eierrecepten is groot en omvat zowel sauzen (bearnaise, hollandaise, aïolie, eiersaus) als klassiekers zoals Egg Benedict, quiche, eieren in het zuur, en wat exotische gerechten zoals de eiersushi en de Indiase eieren. Aan de zoetebekken is natuurlijk ook gedacht met recepten voor wafels, meringue, sorbet, cheesecake en chocoladeshake. Bij het recept voor rösti met ei liet de auteur echter een steekje vallen. In de ingrediëntenlijst staat 300 g rösti vermeld die je gelijkmatig in de pan moet leggen om te bakken, maar nergens wordt vermeld wat rösti dan wel mag zijn. Een beetje hobbykok weet dat natuurlijk, maar de receptuur aanpassen zodat je van aardappelen rösti maakt, was echt geen moeite geweest.
Voor wie van eieren houdt én van Bad Piggies, is dit een ideaal boek. Door de degelijke recepturen en de mooie illustraties geeft dit boek zeker niet de indruk van een snel commercieël product, wat helaas maar al te veel het geval is bij boeken als line-extensions bij televisieprogramma's en mediafenomenen.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Angry Birds. Bad Piggy's Eier-Recepten
Auteur: Bonnier Kirjat Oy
Illustraties: Pasi Pitkänen
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf / Unieboek / Het Spectrum
Jaar: 2012
Collatie: 96 pp. – ill.
ISBN: 978-90-00-31556-7
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Originele titel: Angry Birds Bad Piggies' Egg Recipes (Rovio Entertainment, 2011)

Geen opmerkingen: