zondag 13 januari 2013

Sabrina Crijns, Kokarina & Hilde Smeesters - Het complete Ketnet kookboek. Van hapjes tot dessert

Het is en blijft mij een raadsel waarom kookboekenauteurs en -uitgevers kinderen blijven identificeren met snelle hapjes, snacks en zoete desserts, spijts alle inspanningen om het jonge volkje aan de evenwichtige en gezonde kost te helpen. Nu ook weer in Het complete Ketnet kookboek waar de worstenbroodjes, pizza's, kipnuggets, loempia's, en allerhande zoetigheden bijna 60 % van de inhoud uitmaken. Troost hierbij is dat er toch vrij veel aandacht is voor groenten, fruit en melkproducten, maar het gaat me vooral om de bevestigende boodschap die dit boek uitstraalt. Het moeten natuurlijk niet allemaal biologisch-dynamische-granen- met-gestoomde-groenten-en -duurzame-vis zijn, maar eten is veel meer dan een snelle hap en een zoete pap.

Het boek is klassiek opgedeeld in vijf hoofstukken: Aperitiefjes, Hapjes en snacks, Voorgerechten en soepen, Hoofdgerechten en Desserts. Op enkele pagina's vooraf worden de do's en de don'ts van het keukengebeuren overzichtelijk en op het niveau van de kinderen uitgelegd. Vanop de inhoudsopgave krijg je ook meteen een overzicht van de moeilijkheid van de 115 recepten die dit boek bevat. Bij de recepten zelf staat ook telkens een indicatie van de benodigde bereidingstijd en het aantal personen waarvoor wordt gekookt. De receptuur zelf is beknopt gehouden en zeer overzichtelijk. Twee ervaren dames hebben dan ook de pen gevoerd voor dit boek, namelijk Hilde Smeesters, die al heel wat kookboeken - waaronder de vorige Ketnetkookboeken - op haar naam heeft staan, en Sabrina Crijns die in Brugge met haar kookatelier Kokirina tonnen ervaring heeft met kinderkookworkshops.

Bij de recepturen valt het meteen op dat het gebruik van 'moeilijke' specerijen en kruiden niet wordt geschuwd. Koriander en gember, bijvoorbeeld, komen geregeld aan bod. En zo hoort het ook. Een voordeel van de kookcraze bij jonge ouders, is dat heel wat kinderen tegenwoordig uitgesproken smaken met de paplepel krijgen toegediend. Ook het flexitariërschap wordt in menig huishoudens gepraktiseerd. Een gerecht als 'Vegetarische spinazie-seitan schotel' speelt daarop in. Maar het was nog beter geweest als alle vegetarische recepten uit het boek gemarkeerd zouden zijn. De spinazie-seitan schotel is niet meer of minder vegetarisch dan de pita met falafelballetjes, de Indische aardappeltorentjes, de notenburgers of de pasta pesto (alhoewel over kaas altijd kan worden gediscussieerd). En als je de kippen- of runderbouillon in de soepen vervangt door groentenbouillon wordt het lijstje met vegetarische gerechten nog langer. Het boek besteedt dus wel aandacht aan gezonde kost, maar zet dit te weinig in de verf.

Met Het complete Ketnet kookboek haal je een overzichtelijk kinderkookboek in huis dat zich uitermate goed leent voor daadwerkelijk gebruik in de keuken. Het handzame en gebonden formaat maakt dat het boek open blijft liggen op het aanrecht en tegen een stootje kan. En trouwens, een kookboek is geen kookboek zonder de nodige vetvlekken.

[Edward Vanhoutte]

Titel: Het complete Ketnet kookboek. Van hapje tot dessert
Auteur: Sabrina Crijns, Kokarina & Hilde Smeesters
Fotografie: Yannick Vermeire, Whitespray, Heikki Verdurme & Shutterstock
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2012
Collatie: 256 pp. – ill.
ISBN: 978-94-014-0435-8
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I
Leeftijdsaanduiding: 7+

Geen opmerkingen: