woensdag 27 februari 2013

Karl Van Malderen, Sven Gatz & Jan Pille - Bapas. Belgische Biertapas

Het derde seizoen van het Vlaamse televisieprogramma Tournée Générale wordt in 2013 uitgezonden. Ook nu weer ondernemen gastheren Jean Blaute en Ray Cokes een tocht door onze rijke biercultuur en gastronomie en bezoeken ze heel wat ambachtelijke brouwerijen en gepassioneerde chefs in hun zoektocht naar nieuwe smaken, trends en innoverende bierconcepten.

In de vierde aflevering (28 februari) komt het Bapasconcept uitgebreid aan bod. Een geknipte gelegenheid om een bespreking te wijden aan het boek Bapas. Belgische Biertapas dat in 2011 verscheen. Ondertussen is het niet bij een boek gebleven en organiseert Bapas allerlei biergerelateerde evenementen voor de particulier en het bedrijfsleven, van workshops en lezingen tot een heuse horeca-opleiding. De site www.bapas.be geeft een overzicht van al dat fraais, maar mist toch een pairingwijzer zoals die van beeradvocate.com. Komaan, mannen, dat moet op basis van de bapaswijzer in het boek toch niet zo moeilijk te implementeren zijn.

Bapas is een samentrekking van 'bier' en 'tapas' maar zover was de gemiddelde lezer zelf wel al gekomen. Het woord bekt wat lekkerder dan Beer & Food Pairing maar is op hetzelfde concept gebaseerd: een bapa is een klein gerechtje dat met een harmoniserend of contrasterend (Belgisch) bier wordt geserveerd. Anders dan bij de meer traditionele Cuisine à la biere bevatten de bapas zelf doorgaans geen bier. Zo krijg je bijvoorbeeld een verrassende combinatie met in witte wijn gekookte chipolata met kerriesaus en een Chimay Tripel.

Dit boek presenteert niet alleen recepten voor 50 verschillende bapas, onderverdeeld naar moeilijkheidsgraad en met heel wat stap-voor-stap foto's, het is ook en vooral een bierboek dat naast een nieuwe smaakervaring heel wat informatie wil aanbieden aan de bier-(ver)kenner. Hoe voorkom je smaakvermoeidheid, bijvoorbeeld, of welk bier serveer je in welk glas bij een bapasbuffet? Naast elk gerecht wordt het verhaal van het bijpassende of contrasterende bier verteld, zodat je met wat studiewerk je gasten ook auditief kan entertainen.

Elk recept is helder uitgeschreven en bevat ook een 'easy way'. Je gasten vragen om zelf de oesters te openen, bijvoorbeeld, of kant-en-klare popcorn kopen. Er worden tevens enkele alternatieve biersuggesties gedaan zodat variëren kinderspel wordt. En... belangrijk voor een boek dat het terroir toch ferm in de kijker zet: elk recept wordt gelinkt aan het beste seizoen. Omelet speciale met grijze garnalen & Op-Ale in de winter, Oregano-hamburgertjes met uienringen (en tomatensaus) & Palm Royal in de zomer, mosseltjes met currycrème en een frisse vinaigrette & Rodenbach van september tot april, en maatje met granaatappel en zure room & Sloeber... in het maatjesseizoen natuurlijk.

Een dergelijk boek is teamwerk. Voor de culinaire creaties zorgde Karl Van Malderen, Sven Gatz schreef een inleiding in het bierproeven en lichtte de keuze van de bieren bij de recepten toe. Bierwetenschapper Filip Delvaux stuurde bij en corrigeerde, terwijl Jan Pille de boel coördineerde. De gerechten werden in beeld gebracht door de fotografie van Bram Belet en de foodstyling van Inse Van Rossom.

Wie wil aansluiten bij de Bapas-beweging, wie geïnteresseerd is in beer-food pairing of wie gewoon een leuk kookboek wil dat op en top Belgisch is, moet dit boek zeker aanschaffen. Want met een biercultuur zoals de onze, zijn de mogelijkheden onuitputtelijk.

[Edward Vanhoutte]

Titel: Bapas. Belgische Biertapas
Auteur: Karl Van Malderen, Sven Gatz & Jan Pille
Fotografie: Bram Belet
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Jaar: 2011
Collatie: 252 pp. – ill.
ISBN: 978-90-02-24013-3
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: