donderdag 7 februari 2008

Marcus Polman - Nog Beter Koken met De Perfecte Kok. Tips, trucs & recepten van echte profs

Zelden een titel van een kookboek gezien die de volledige lading zo goed dekt als deze. In dit boek presenteert culinair journalist Marcus Polman inderdaad tips, trucs en recepten van echte profs waarbij hij stage ging lopen. Zo neemt de perfecte kok zijn lezers mee naar de keukens van de driesterrenkoks Jonnie Boer, Cees Helder en Sergio Herman, en gaat hij te rade bij verschillende specialisten. Op een bijgevoegde DVD komen enkele snijtechnieken aan bod, toont Cees Helder hoe je aardappelpuree en mayonaise maakt, en bereidt hij côte à l’os met kaantjes en kabeljauw in beurre noisette. Maar het mooiste filmpje is toch dat waarin Jonnie Boer voor de camera zijn signatuurgerecht klaarmaakt: gelakte lamsnekjes. Jammer dat er niet bij Sergio Herman werd gefilmd.

Na het succes van het eerste boek in de reeks van De Perfecte Kok, waarvan er om en bij de 22.000 exemplaren werden verkocht, kon een opvolger niet uitblijven. Dit eerste boek was specifiek op mannen gericht en bevat ‘de enige 33 recepten die je als man nodig hebt’. Het tweede boek in de reeks is iets vrouwvriendelijker en heeft de zoektocht naar basisvaardigheden en -kennis als centrale thema. Daarbij laat Polman zich informeren door verschillende specialisten die hem de nodige kennis bijbrengen die hij op zijn beurt in zes hoofdstukken aan de lezer doorgeeft In een eerste hoofdstuk bijvoorbeeld gaat Polman op zoek naar de basis pannenset, toont hij hoe je een koksmes vasthoudt en scherp houdt, en geeft hij tips voor de aankoop en het gebruik van een fornuis en keukenapparaten. In het hoofdstuk ‘Vlees & Gevogelte’ krijgen we onder andere de anatomie van het rund, het lam en het varken te verwerken en krijgen we van enkele slagers en chefs advies over het kiezen en garen van verschillende stukjes vlees. Het kiezen, braden en versnijden van kip wordt op het einde van het hoofdstuk uit de doeken gedaan. Over het kiezen en bereiden van vis en schaaldieren handelt een tweede hoofdstuk, met een korte reportage over een stagedag in de keuken van Sergio Herman. Vervolgens gaat Polman nog verder in op aardappels, pasta en rijst, eieren en groenten, en verschillende smaakmakers zoals kruiden, specerijen, peper en zout. Telkens wordt basale productkennis afgewisseld met enkele eenvoudige recepten, reportages, tips en trucs. Zoals het een goede journalist betaamt, vermeldt Polman steeds netjes zijn bronnen. Bij vier van de zes hoofdstukken komt er ook nog een ‘bonus’ bovenop dat een beetje een gek gegeven is in de context van een boek. Alsof de auteur ooit overwogen heeft om die stukjes over keukengadgets, oliën & vetten, olie & azijn en peper & zout niet op te nemen. Een lijst van workshops en kookwinkels in Nederland en een index op producten, gereedschappen, recepten en tips & technieken ronden het boek af.

Polman is erin geslaagd een basiskookboek samen te stellen met opniew 33 gerechten, maar vooral veel technieken, tips, trucs en wetenswaardigheden. Het boek leest vlot weg en levert antwoorden op enkele culinaire kwesties waarmee elke lezer aan de slag kan.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Nog Beter Koken met De Perfecte Kok. Tips, trucs & recepten van echte profs
Auteur: Marcus Polman
Fotografie: Saskia van Osnabrugge
Uitgeverij: Mo’media
Jaar: 2007
Collatie: 144 pp. – ill.
ISBN: 978-90-57672-72-9
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I

Geen opmerkingen: