zondag 15 augustus 2010

Bert Witte - Grieks Kookboek

Wie deze zomer niet in Griekenland geraakt, kan Griekenland in huis brengen met dit kookboekje dat in 2006 voor het eerst werd gepubliceerd. Cartoonist en illustrator Bert Witte, die eerder ook al tekende voor het Spaans Kookboek, verzorgde ook nu weer de illustraties bij de zevenenvijftig traditionele recepten uit de Griekse taverna’s en thuiskeukens die hij wist te verzamelen. Dit boekje laat je ontdekken dat de Griekse doordeweekse gastronomie veel meer in huis heeft dan de populaire meze-hapjes zoals dolmades, taramosalata, tzatziki of de aubergineschotel die naar de naam moussaka luistert.

Het is niet helemaal duidelijk of Bert Witte naast illustrator ook de oorspronkelijke auteur is van dit boekje. De korte inleidingetjes bij de recepten suggereren wel erg sterke Griekse roots bij Witte. Zo vertellen die tekstjes dat de de auteur het recept voor trahanasoep van zijn tante Eugenia uit Thracië heeft, dat vrienden uit Kos hem het recept voor witte-bonensalade gaven, dat hij de gevulde tomaten veel maakte tijdens zijn studies aan de universiteit van Athene, dat de heren van de uitgeverij het recept voor honingtaart op de wijze van Siphnos vonden op een terrasje in Athene, en dat hij het recept voor Kataifi samen met zijn zus Sophia ontdekte in een dorpje bij Thessaloniki. Misschien is dit boekje wel een vertaling van een door een onbekende Griekse auteur samengesteld boek?

Hoe het ook zij, in zeven hoofdstukken worden authentieke recepten voor soepen, salades, meze, groenten, vis, vleesgerechten en nagerechten gepresenteerd. Zoals in de andere deeltjes uit deze reeks vermeldt elk recept de naam in de originele naam en in het Nederlands, naast een ingrediëntenlijst en een beknopte en doorgaans eenvoudige receptuur. Een alfabetische index op de Griekse namen van gerechten , en een overzicht per hoofdstuk op de Nederlandstalige namen ontsluiten het boek.

De gerechten in dit boek weerspiegelen de keukens van de boeren in de heuvels en de vissers aan de kust en zijn zo eenvoudige als een eenvoudige boerensalade, zo puur als geroosterde lamsbout met pasta of konijn in citroensaus, zo populair als gefrituurde inktvis, brood met tomaat, kaas en ui of keftedes me tomates en zo zoet als siko gliko of honingkoekjes.

Wars van alle westerse invloeden op de Griekse restaurantkeuken zoals wij die kennen, biedt dit boek een mooie bloemlezing aan authentieke gerechten die met kleine en grote tekeningetjes van Bert Witte worden geïllustreerd.

[Edward Vanhoutte]



Titel: Grieks Kookboek
Auteur: Bert Witte
Illustraties: Bert Witte
Uitgeverij: Ruitenberg / Verba
Jaar: 2010/2006
Collatie: 80 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5513-771-4
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: