dinsdag 31 augustus 2010

Bert Witte - Australisch Kookboek

Kunstenaar, cartoonist en aquarellist Bert Witte is ook kookfanaat en globetrotter. Die cocktail resulteerde ondertussen in een aantal kookboekjes waaronder het Spaans Kookboek (Ruitenberg/Verba, 2009) en het Grieks Kookboek (Ruitenberg/Verba, 2010/2006). Voor dit Australisch Kookboek verzorgde Witte ook weer tekst en illustraties. Hij presenteert down-under in achtenveertig recepten voor soepen, salades, groenten, vlees, wild en gevogelte en nagerechten.

Australië is het zesde grootste land ter wereld en door haar ligging en unieke politieke geschiedenis een smeltkroes van culturele invloeden die ook terug te vinden zijn in de gastronomie. Wie bekend is met de boeken en de recepten van celebrity cooks Bill Granger en Donna Hay behoeft daarbij geen verdere uitleg.

Dit boekje is eenvoudiger van opzet dan de megaproducties van de hierboven vermelde chefs, maar daarom niet minder degelijk naar inhoud. De recepten zijn zeer simpel gehouden zodat zowel de beginnende amateur als de amaprof er zijn of haar voordeel kan mee doen. Een index achteraan per hoofdstuk houdt het wat overzichtelijk, alhoewel een index op (hoofd)ingrediënt het gebruiksgemak had kunnen verhogen.

Zowat alles wat het land voortbrengt passeert de revue in dit boek, met krokodillenvlees en kangoeroesteak als exotische toppers. Tegenwoordig zijn deze wildsoorten ook bij ons goed te verkrijgen en tijdens de feestdagen liggen ze zelfs in de koeling van de supermarkten. Ook kangoeroestaartsoep of krokodillenvlees van de barbecue met oosterse specerijen zijn dus haalbare recepten.

Wie voor een miniprijsje enkele degelijke Australische recepten op de plank wil hebben, moet zich dit boekje zeker aanschaffen.

[Edward Vanhoutte]Titel: Australisch Kookboek
Auteur: Bert Witte
Illustraties: Bert Witte
Uitgeverij: Ruitenberg / Verba
Jaar: 2010/2005
Collatie: 80 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5513-661-1
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: