vrijdag 19 maart 2010

Bert Witte - Spaans Kookboek

Vanwege de geografische locatie van het Iberisch schiereiland – omgeven door zee en bergen – is de Spaanse keuken sterk traditioneel gekleurd en bestaat die vooral uit degelijke plattelands- en vissersgerechten, gekruid met uitheemse ingrediënten die de veroveraars en de ontdekkingsreizigers introduceerden. De Spaanse keuken heeft bij ons veel van zijn populariteit te danken aan de tapa die zowel als hapje vooraf of tussendoor of als volledige maaltijd kan worden geserveerd. Voor liefhebbers van zowel de plattelandskeuken als de tapa heeft Bert Witte zesenvijftig oorspronkelijke recepten verzameld in dit Spaans Kookboek. Natuurlijk behoren Gazpacho Andaluz, Tortilla, Calamares, Albondigas de carne, Patatas bravas en verschillende paella’s tot dit repertoire, maar ook duiven me cognac, kippenlever in sherry, met stokvis gevulde tomaat, en sint-jakobsschelpen met bruine boter.

Het boekje bevat negen hoofdstukjes: soepen, salades, eiergerechten, visgerechten, vleesgerechten, groenten, rijstgerechten wild & gevogelte en nagerechten. Elk recept vermeldt de bereidingstijd en bestaat verder uit een ingrediëntenlijst en een hele beknopte receptuur die goed uit te voeren is. De naam van elk gerecht wordt telkens zowel in het Spaans als in het Nederlands gegeven, maar er is alleen een index op het Nederlands. En dat is een jammerlijke keuze die in deze herdruk bijgestuurd had kunnen worden - het boek verscheen al in 2003. De markt van studenten Spaans die hun taalkennis ook in de keuken willen oefenen is immers groot. Via hun belangstelling voor de Spaanse taal en cultuur zijn ze vertrouwd met veel Spaanse gerechten waarvan ze de receptuur willen zoeken. Vanwege zijn beknoptheid en zijn grote variatie aan traditionele gerechten, zou dit boekje hiervoor een uitstekende invulling bieden als het ook was voorzien van een index op de (gangbare) Spaanse gerechtnamen. Wie de befaamde churros wil klaarmaken, moet in de index op zoek naar ‘beignets’, gazpacho is dan weer op te zoeken als ‘koude tomatensoep uit Andalusië’, en patatas bravas – toch een tapa-klassieker – als ‘pikante piepers’. De index is per hoofdstuk alfabetisch geordend wat de consulteerbaarheid niet bevordert.

Bert Witte is niet alleen een goed bloemlezer uit de Spaanse culinaire traditie, hij is ook cartoonist en illustrator. Het boek bevat dan ook geen enkele foto van de gerechten maar wordt opgefleurd door Wittes tekeningetjes en schilderijtjes die soms verschillende keren moeten dienen.

Slotsom: Spaans Kookboek van Bert Witte levert een leuke verzameling traditionele Spaanse gerechten maar is wat onhandig in het gebruik door de exclusief Nederlandstalige index.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Spaans Kookboek
Auteur: Bert Witte
Illustraties: Bert Witte
Uitgeverij: Ruitenberg / Verba
Jaar: 2009
Collatie: 79 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5513-969-9
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: