Wie aan zijn boek de titel Haal meer uit je kast! Verrassend lekker uit voorraadkast en vriezer geeft zoals Tal Maes en Janneke Philippi deden, smeekt erom de vergelijking te ondergaan met Alles uit de kast (Gottmer/Becht, 2009) van Karin Luiten. Zonder onderscheid zijn zowel Tal Maes, Janneke Philippi als Karin Luiten drukbezette vrouwen die géén tijd hebben om inkopen te doen. Dure en weinig smaakvolle kant-en-klaarmaaltijden zijn echter geen optie. Luiten zorgt ervoor dat bijzondere restjes gerecycleerd worden in andere gerechten. Na het gewone recept neemt Luiten daarom een kruisverwijzing op naar een ander recept. Maes en Philippi hebben de structuur enigszins anders aangepakt. Per hoofdstuk tref je een gevuld mandje met basisbestanddelen aan. Elk bestanddeel wordt verwerkt in een apart gerecht. Bij elk hoofdrecept horen dan weer drie kleinere receptjes op basis van datzelfde ingrediënt. En om het nog ingewikkelder te maken staat onder elk recept vermeld waar je dit ingrediënt zoal elders terugvindt. Best chaotisch.
Het boek is per hoofdstuk ingedeeld op soort winkel waar de producten vandaan komen. In het eerste deel vinden de gewone huis-tuin-en-keukenproducten uit de reguliere supermarkt terug (augurk). Deel twee neemt ons mee naar de biowinkel (havermout). Verder gebruiken de auteurs mediterraanse specialiteiten (ansjovis). In het vierde deel gaan we op bezoek in de Arabische wereld (safraan), om tot slot een omweg te maken naar een Aziatische toko (bananenbladeren).
De gerechten zijn lekker: cheesecake met toblerone! Helaas zijn de recepten minder goed uitgewerkt. Zo vind je de obligate fouten ten aanzien van de kooktijden; doperwten moeten géén 6 à 8 minuten koken, 1 à 4 minuten moeten ruimschoots volstaan. Ook de bereidingstechnieken schieten erbij in. Bij de tiramisu kloppen de auteurs de mascarpone en room glad in een keukenmachine, terwijl hiermee de kans op schifting aanzienlijk vergroot.
Het grootste verschil met Alles uit de kast is het gebrek aan een gestroomlijnd concept. Hoewel de dames Maes en Philippi ons tijd willen uitsparen in de supermarkt, bevat ieder gerecht wel enkele ingrediënten die vers uit de supermarkt te ontfutselen zijn. Hierdoor verliest het concept aan daadkracht. Want: als je dan toch naar de supermarkt moet om verse basilicumblaadjes voor je doperwten crostini te kopen, kan je je evengoed de diepvriesdoperwten aanschaffen. Foetsie, bestaansreden kookboek. Verder worden er ook te veel producten aangekocht, producten die zelfgemaakt - zoals jam en mayonaise - toch stukken beter smaken. Het leek mij veel beter als de auteurs een aanvang namen met een hele lijst van houdbare producten (van ajuin, aardappel over kappertjes en olijven tot alles wat in de vriezer kan) die iedereen in huis zou moeten hebben. Dit lijstje zou dan de basis aanleveren voor de recepten.
Heel wat kleding die in jouw kast hangt, wordt niet gebruikt. Omdat het een niet bij het ander zou passen. Of omdat je gewend bent kleding slechts in bepaalde combinaties te dragen. Stylisten raden je dan ook aan om meer uit je kast te halen, feelgoodconsulenten om meer uit jezelf te halen. Ook op culinair niveau is daar vanalles voor te zeggen. Maar wat baat die goede raad als het concept niet eens stevig in de schoenen staat. In Haal meer uit je kast! Verrassend lekker uit voorraadkast en vriezer wordt weinig zelf bereid, terwijl net hierin het plezier van bewaren kan liggen. Bovendien bevat het kookboek te veel structurele wanorde. Een constatatie die je op een doordeweekse schoonmaakbeurt vast wel zal verleiden tot een strenge 'opgeruimd staat netjes'.
[Femke Vandevelde]
Titel: Haal meer uit je kast! Verrassend lekker uit voorraadkast en vriezer
Auteur: Tal Maes en Janneke Philippi
Fotografie: Dennis A-tjak
Uitgeverij: Terra Lannoo
Jaar: 2010
Collatie: 167 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5897-868-4
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Geen opmerkingen:
Een reactie posten