woensdag 21 november 2012

Natasha Tastachova - Ongewild. Ode aan onkruid. Ongewild groen in food, design en kunst

Natascha Tastachova en Audrey Zonneveld weten wel hoe ze een concept moeten uitwerken en aan de man brengen. Met het ontwerpbureau Tastachova hebben ze zo ondermeer het 'tIJdschrift over Amsterdam Noord succesvol geconcipieerd, bedacht, gefinancierd, gemaakt en gepubliceerd op 20.000 exemplaren. Nou.

Ongewild is een conceptboek waarin verschillende, schijnbaar lukraak gekozen mensen hun interpretatie geven van onkruid in food, design en kunst. Het zijn vooral de thematiek, de typografie en de illustraties van Tastachova die enige eenheid brengen dit anders zeer diverse boek. Achtentwintig schrijvers, kunstenaars, fotografen, ontwerpers, illustratoren, restauranthouders, fytotherapeuten, herboristen en onkruidwieders allerhande geven in woord en beeld invulling aan de vraag wat onkruid voor hen betekent. Dat antwoord gaat van een schilderij van een meisje in een soepjurk van Ruud de Rode over foto's van de interieurcollectie van textieldesigner Nasia Burnet, de grassieraden van Ineke Ote of de OAT Shoes van Christiaan Maats, tot uitleg en tips over onkruid van kruidenvrouwen en -mannen en recepten voor snoepjes, drankjes, zalfjes etc. De lijst van de medewerkers vind je op www.ongewild.com

Het boek presenteert zich als een thematisch bijeengebrachte portfolio. Van elke medewerk(st)er wordt een korte bio opgenomen en een link naar hun website. Voor wie zich tot het woord beperkte variëren de bijdrages in lengte en kwaliteit, en de lezers blijven soms op hun honger zitten. Alsof je in het vriendenboek zit te lezen van iemand die je niet kent.

Door soms expliciet maar inconsequent te kiezen voor de illustraties van Tastachova bij stukjes waar een foto indrukwekkender was geweest (de moestuinjurk van De Culinaire Werkplaats of de daktuinderij van Annelies Kuiper) en het sprekende beeldmateriaal via QR-codes naar de smartphone van de lezer te jagen, beoogt de bedenkster enige vorm van interactie die echter wordt gereduceerd tot het aanbieden van een multimediale uitbreiding op het boek. Deze metacommentaar op het boek als gesloten object leidt tot een bevreemdend gevoel van desoriëntatie.

Het boek is onderverdeeld in een aantal losse hoofdstukjes. Alles wat hoofdzakelijk design betreft, staat bijvoorbeeld in het laatste hoofdstukje 'wilde fantasie' terwijl het boek opent met Tastachova's eigen bijdrage in woord en beeld in 'wilde feiten'. Onkruid als kleurmiddel komt aan bod in 'verfkruid', en het eetbare onkruid is dan weer het onderwerp van de deeltjes 'eetbaar', 'drinkbaar wild' en 'heksenkruid'. Wie wat bladert, vindt leuke receptjes voor gebakken vlierbloesem, bijvoorbeeld, of decoratief en eetbaar kruidleer of zoute karamels.

Ongewild geeft een frisse en andere kijk op onkruid vanuit verschillende disciplines. Het is een mooi kunst- en kijkboek geworden waar je al eens een uurtje in kan verpozen. Ondertussen kan het onkruid welig woekeren in je tuin.

[Edward Vanhoutte]

Titel: Ongewild. Ode aan onkruid. Ongewild groen in food, design en kunst
Auteur: Natasha Tastachova
Illustraties: Natasha Tastachova
Uitgeverij: Uitgeverij Komma
Jaar: 2012
Collatie: 120 pp. – ill.
ISBN: 978-94-91525-04-9
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: