maandag 7 juni 2010

Elsje Borms & Sally-Jane Van Horenbeeck - Maandag begin ik!

'Maandag begin ik…’ te stoppen met roken, te sporten, te diëten, … Goeie voornemens zijn altijd voor volgende week. Afslankconsulente Elsje Borms en amateurkok Sally-Jane Van Hoorenbeeck zorgen ervoor dat je je gezondheidsbelofte eindelijk inlost. In een van de eerste hoofdstukken van het boek ga je dan ook werkelijk een vermagercontract aan met jezelf.

Maandag begin ik! heeft een duidelijke opbouw. Er wordt vertrokken uit onze persoonlijke zwakke punten. Borms zorgt ervoor dat we opgewassen zijn tegen al te vertrouwde valkuilen. Deze psychologische inzichten worden gecombineerd met een efficiënt voedingsplan. Dat start met het berekenen van de hoeveelheid calorieën die je mag eten om af te vallen. Daarna kan de lezer via een blokkensysteem de calorie-inname bepalen. Hierbij staat elke 100 kcal gelijk aan 1 blok.

Het boek sluit af met de recepten van Sally-Jane van Horenbeeck, voor de kenners staat zij bekend als Peggy uit Thuis. Op een twintigtal bladzijden geeft zij gemakkelijk te bereiden recepten weer die bovendien caloriearm zijn. Van Horenbeeck promoot haar gerechten door te stellen dat ze slechts 20 minuten van je tijd in beslag nemen. Een te korte tijdspanne om naar de frituur of de pizzeria te gaan, concludeert ze triomfantelijk. Maar, ze vergeet wel dat die afhaalbezoeken geen shopping van ingrediënten of afwas vergen. Haar 20-minutenmarge gaat dus niet onherroepelijk op. Als je na het smullen van haar verrukkelijke gerechten toch nog honger hebt, raadt ze aan om je tanden te poetsen, zodat je als je toch verleid bent opnieuw te gaan snacken, je je smaakpapillen teleurstelt.

De tijdslimiet doet weinig goeds aan de smaak van haar gerechten. Bij de soepen worden altijd bouillonblokjes in plaats van zelfgetrokken fonds gebruikt. Die zoute blokjes zijn bijgevolg zeer schadelijk voor hart- en vaatziekten. In een gerechtje van eigen vinding (Sally’s pikante laab ofte varkensgehakt) wint ze het gevecht met de tijd door er een koude salade bij te serveren. Haar vlees is gelukkig wél warm, maar dit duurt tot het moment waarop ze er een koude saus overheen giet. Als ze vis gebruikt, komt die niet van de versmarkt, maar rechtstreeks uit de diepvries. Bewaarmiddelen lijken mij ook niet meteen de basis voor een gezonder leven.

Maandag begin ik! is dus géén technisch dieetboek; de eerste drie hoofdstukken leggen de nadruk op de mentale ondersteuning in je strijd tegen de kilo’s. Het boek moet je overal vergezellen (denk aan een extra leesbeurt voor je een restaurant betreedt), en verdient dat ook. Het heeft een handig meeneemformaat en is lekker meisjesachtig gestyled. Maar de subtekst van het boek kon me niet motiveren tot lijnen. Het overdreven gebruik van Engelse aanspreektitels (‘ladies’) en de gevleugelde uitspraken (‘Alles is moeilijk voor het gemakkelijk wordt’) zetten meer aan tot lachen dan wat anders.

Je levensstijl kan je niet van vandaag op morgen veranderen. Meer nog: die houd je niet vol zonder enkele uitspattingen. Hier dus met de inschrijving voor de pralineclub. In de squashclub zullen ze ondergetekende dit jaar niet zien.

[Femke Vandevelde]


Titel: Maandag begin ik!
Auteur: Elsje Borms, Sally-Jane Van Horenbeeck
Fotografie: Diego Fransen
Uitgeverij: Standaard uitgeverij
Jaar: 2010
Collatie: 263 pp. – ill.
ISBN: 978-90-0223-523-8
Kwalitatieve beoordeling: **
Moeilijkheidsgraad: I

Geen opmerkingen: