maandag 14 juni 2010

Kirsten Eckhart &Willem-Jan Hendriks - Zoete & hartige heerlijkheden. Ontbijt, lunch en patisserie van Gartine

Kirsten Eckhart en Willem Jan Hendriks runnen sinds 2007 het inmiddels bijna legendarische Gartine, een ‘foodspot’ in het centrum van Amsterdam. Op maandag en dinsdag zijn ze in hun moestuin te vinden, om de producten te oogsten die ze vanaf woensdag op mooi oud serviesgoed met antiek bestek serveren. De eigenaars van Gartine hebben dus oog voor details. En dat wordt ook gereflecteerd in hun boek Zoete & hartige heerlijkheden: sfeervolle cover, stijlvolle buikband, goud op snee, leeslinten, zwierige typografie. Bij elk recept vind je foto’s die zo fraai gestyled zijn dat ze bij de lezer een instant verlangen oproepen om zelf aan de slag te gaan. Al ziet het resultaat er in jouw keuken weliswaar nooit zo aantrekkelijk uit. Bij de foto van het gerecht met wafels bijvoorbeeld zie je opgeslagen slagroom met vanillepuntjes, terwijl in het recept de slagroom met suiker wordt opgeklopt en de vanille in de gemarineerde aardbeien zit. Maar afgezien van de technische opsmuk, zitten de smaken wel juist.

Hoewel de meeste gerechten zeer eenvoudig zijn, blijken de smaakcombinaties nauwkeurig gekozen. Zo wil ik het hebben over de soja broodjes met rabarber-sinaasappeljam. Dit is een vindingrijke combinatie: door brood met karnemelk te maken, vermijd je het moeilijke bereidingsproces met zuurdesem. Het lichte zure brood blendt hier prachtig met de zoetzure jam, en je bekomt een fris gerechtje. Andere te onthouden smaakcombinaties: daslooksoep met schapenkaas en tartaar van rode biet met zure haring en aardappel. Op de menukaart – die je naast ontbijt, lunch en patisserie, ook arrangementen aanbiedt voor high tea en brunch – is het dan ook zoeken naar iets wat niet erg lekker is.

Hoogstens kan je Eckhart en Hendriks betrappen op schoonheidsfoutjes. Bij soepen met groene kruiden laten ze de kruiden altijd vrij lang meekoken (meer dan tien minuten), waardoor de soep eerder bruinachtig zal uitslaan. Groene kruiden blijven immers nooit groen als je ze zo lang laat meekoken. Ook moet je volgens beide auteurs een knoflookstengel (bladerdeeg met look dat opgerold wordt tot een stengel en vervolgens afgebakken wordt in de oven) 20 min op 200 graden bakken. Als je die instructie opvolgt, ziet de stengel er zwart uit. Niet zo fraai. Ik veronderstel dat dit een drukfout is; elders zijn de baktijden wél correct.

Ook ik ben zo blij als een klein kind wanneer ik het vooruitzicht heb te mogen eten uit de Frans geïnspireerde keuken van Gartine. Gartine heeft een originele kaart, volgestouwd met ambachtelijke waren als Texelse kaas en lekker brood van het Vlaams – hoe kan het ook anders – Broodhuys. Als u aangetrokken wordt door de geur van kakelverse producten in de buurt van de Kalverstraat, dan hoop ik dat u de verleiding uit de Taksteeg niet kan weerstaan. In Gartin is de eenvoud van de gerechten groots. Je hoeft geen culinaire kenner te zijn om dat verschil te proeven.

[Femke Vandevelde]


Titel: Zoete & hartige heerlijkheden. Ontbijt, lunch en patisserie van Gartine
Auteur: Kirsten Eckhart, Willem-Jan Hendriks
Fotografie: Jeroen van der Spek
Uitgeverij: Terra Lannoo
Jaar: 2010
Collatie: 184 pp. – ill.
ISBN: 978-90-8989-177-8
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

1 opmerking:

Els zei

Hier werd al een van hun slaatjes getest en uiteraard goedgekeurd. Een mooi en vooral lekker boek, dat me onmiddellijk weer de tuin in stuurt!