woensdag 16 juni 2010

Peter De Clercq - BBQ Bijbel

Met Bijbels is het altijd oppassen geblazen. Ze beloven je de hemel, dulden geen tegenspraak en lossen de verwachtingen meestal niet in. Gelukkig voor Peter De Clercq is het met zijn BBQ Bijbel niet zo erg gesteld. In dit boek heeft De Clercq zowat alle BBQ-recepten verzameld die hij in de voorbije jaren vanuit zijn mouw op zijn grill heeft geschud, want 500 recepten, dat schrijf je niet op een paar dagen bij elkaar. En om ze allemaal klaar te maken heb je een extra lang BBQ-seizoen nodig. Maar wie beweert dat je niet het hele jaar door buiten kan koken?

Toch kan ik niet onvoorwaardelijk de loftrompet over dit boek steken. De intro ontgoochelt een beetje. Voor een BBQ ‘Bijbel’ – de titel komt beslist van de uitgever – is het inleidend hoofdstukje met drie bladzijden barbecuetips wel aan de erg magere kant. Wie nog een introductie kan gebruiken in de verschillende technieken en het keur aan beschikbare barbecues, leest best eerst even het eerste hoofdstuk van Steven Raichlens Culinair Barbecueën (Karakter, 2009) door of schaft zich eerst nog eens De Clercqs bekroonde werk Basic BBQ aan (Lannoo, 2009), want daar staat die informatie wel keurig in. De BBQ Bijbel grossiert overigens in recepten die eerder al in Basic BBQ en in Just grilling (Lannoo, 2008) stonden en hoewel dat het bijbelkarakter van dit boek ten goede komt, is dat vooral jammer voor de fans die deze twee boeken al in de boekenkast hebben staan.

Voor je uit De Clercqs boek begint te koken is het ook aangewezen om vooraf even het einde van het recept te checken om te weten te komen welke bbq je van stal moet halen. Bij voorkeur gebruik je natuurlijk een gesloten bbq, anders kan je alleen maar die gerechten klaarmaken die je op een hete grill moet leggen. En ik ben nog altijd op zoek naar een model om de gegrilde scampi’s met kokos klaar te maken: die moet je volgens de Bijbel namelijk onder de hete gril leggen.

In het boek toont De Clercq zich van zijn meeste veelzijdige kant. Zonder veel inleiding, getheoretiseer of gefilosofeer presenteert hij een overtuigend aantal recepten die voor zowat elke gelegenheid op elk moment van de dag kunnen worden klaargemaakt. Ik heb ze niet nageteld, maar volgens de perstekst moeten het er 500 zijn. Toch overtuigt deze bijbel mij niet echt, daarvoor is ze te weinig systematisch opgebouwd en leidt ze te vaak tot wenkbrauwengefrons. Bij het hoofdstukje ‘Picknickbarbecue’, bijvoorbeeld, verlekkert de lezer zich bij de inleiding al op een grillfestijn op verplaatsing – picknickset met handige staander en rooster zijn al ingepakt – om dan welgeteld 1 recept te vinden dat je met heel wat handigheid en het gepaste materiaal (een rookdoos) op verplaatsing kan klaarmaken. De vier andere gerechten worden vooraf thuis klaargemaakt. In een oranje kadertje wordt wel even reclame gemaakt voor het 'Peter De Clercq barbecuepakket' dat je mee kan nemen op je picknick. Dat dit pakket bij Carrefour te koop is, staat er dan weer niet bij.

Dat de index van recepten alfabetisch op receptnaam en per hoofdstuk geordend is, draagt niets bij aan het naslagwerk-karakter dat dit boek ambieert. Als ik konijn wil klaarmaken op de grill, dan krijg ik graag een overzicht van de mogelijkheden onder de K van konijn, en niet onder de S van ‘spiesje met konijn met maanzaad op een honingslaatje’ bij het hoofdstuk Hapjes, of onder de G van ‘gerookt konijn met tomatenboter en pasta’ bij het hoofdstuk Rookgerechten. Dat 24 van de 31 rookgerechten trouwens met het woord ‘gerookt’ beginnen zodat een alfabetische ordening redelijk onnozel oogt, is hier natuurlijk het onvermijdelijke gevolg van.

De BBQ Bijbel is een compacte verzameling van een groot aantal barbecue- en grillrecepten die voor de echte fans weinig verrassingen inhoudt, maar voor een groot aantal gelegenheidsbarbecueërs zeker een openbaring kan zijn. Een goede inleiding over het barbecueën en een doordacht concept had dit boek toch een niveautje hoger kunnen tillen.

[Edward Vanhoutte]


Titel: BBQ Bijbel
Auteur: Peter De Clercq
Fotografie: Lennert Deprettere, Kris Vlegels
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2010
Collatie: 288 pp. – ill.
ISBN: 978-90-209-8821-5
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: