woensdag 9 juni 2010

Petra De Hamer & Janneke Vreugdenhil - Hoge hakken in de keuken

Petra de Hamer en Janneke Vreugdenhil, hippe vrouwen in dito schoeisel, besloten hun keukengeheimen met de wereld te delen. De culinaire hakkengeneratie volgde hen gedwee; inmiddels zijn de auteurs al aan de opvolgers toe van Hoge hakken in de keuken.

De ‘core-line’ uit de titel wijst er al op: één paar schoenen is veel te weinig. De pret zit in het variëren, en bij wijlen in de hoeveelheid. Net zo is het met eten: niemand eet graag dagelijks dezelfde kost. Elke situatie vraagt bovendien om ander eten. Wanneer de weegschaal in de voorzomer op tilt slaat, zetten we ons aan de frisse slaatjes en de vis: de befaamde bikinigerechten. Wanneer onze man alweer een weekend doorwerkt, kunnen we ons des te harder overgeven aan kilo’s suiker, op zoek naar troost. In het boek wordt de kaasplateau zelfs ingeruild voor een versie met chocolade. Toch wordt er ook stevig met het vingertje gezwaaid als je een zwangere vrouw bent met een chocoladeverslaving; in dat geval moet je oppassen voor salmonella. Ook dat nog.

In het boek gaat het meer om mood dan om food. De vrouwen doen hun eten passen bij een portie liefdesverdriet, het laatste roddelvoer, of de nieuwste hete brok in de stad. Hoge hakken in de keuken is, en dat verbaast zelfs niet, een ‘reenactment’ van Sex and the city in boekformaat.

De vriendenkring van De Hamer en Vreugdenhil bestaat blijkbaar uit vrouwen die het zichzelf graag gemakkelijk maken. De recepten hebben een korte ingrediëntenlijst (allemaal te verkrijgen in de lokale supermarkt), en zijn snel te bereiden.

Zoals gesuggereerd onderscheidt dit kookboek zich van andere kookboeken door de vrouwelijke touch. Zo worden over de sekseverschillen lustig open deuren ingetrapt. Als mannen koken, doen ze dat om indruk te maken. Daar spenderen ze zo veel tijd aan, dat ze de aandacht voor hun gasten verliezen. Ze vertrouwen op klassiekers, en vinden hun uitdaging in de perfecte bereiding ervan. De vrouwelijke chef legt de klemtoon op gezelligheid en vindt het belangrijk om tijd met haar gasten te spenderen. Zij durft in haar gerechten al eens van het platgetreden pad af te wijken. Deze stereotiepe voorstellingen hangen geen beeld op van onafhankelijke vrouwen. Als De Hamer en Vreugdenhil vastberaden verklaren dat ze de BBQ alleen aansteken, is de verrassing des te groter als er in de volgende paragraaf staat: ‘Nodig die leuke buurman uit op je feestje en laat hem het werk doen. Voorzie hem op tijd van een groot glas ijskoud bier’.

Watertanden deed ik van het gerecht ‘Mascarponetruffels met grappa en espresso’. Verder sloeg ik hun versie van ‘Frites met stoofvlees’ liever over. Mosterd en bier worden achterwege gelaten en in plaats daarvan wordt er aangestoofd in rode wijn. De ‘ovenfrites’ worden ook al niet gesmaakt.

In de katern achterin worden er shoptips gegeven voor een tafel in stijl. Ook op de foto’s zie je dat de gastvrouw extra oog heeft gehad voor de aankleding van het feestje: de bloemen op tafel, met daaronder een spinnende kat. Hierdoor wordt er wel een heel erg Kitsch Kitchen-achtige sfeer opgeroepen.

Voor vrouwen die niet zoveel van koken houden, maar onder een hapje en een drankje op de hoogte willen blijven, is dit kookboek gegarandeerd een succes. En trouwens: waarom eten deze hakjes hun Dame blanche zonder slagroom? Waar zijn de echte hakken in de keuken gebleven?

[Femke Vandevelde]


Titel: Hoge hakken in de keuken
Auteur: Petra De Hamer, Janneke Vreugdenhil
Fotografie: Duncan De Fey
Uitgeverij: Mo’media
Jaar: 2010
Collatie: 143 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5767-437-2
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I

Geen opmerkingen: