maandag 4 oktober 2010

Loes Janssen Miraglia - Sicilicious. Een culinaire ontdekkingsreis door Sicilië

Sicilious. Een culinaire ontdekkingsreis door Sicilië is een kookboek van een Nederlandse die met een Siciliaan gehuwd is, zo leren we uit de inleiding. Loes Janssen Miraglia doorspekt die inleiding met historische feiten, op hun beurt onderbroken door quotes van Goethe, Homerus, Ovidius, ... Ook de Siciliaanse keuken bevat namelijk al 25 eeuwen wijsheid. Het is best een gedurfde aanpak om eerst een culinaire geschiedenis neer te schrijven voor je je gerechten ‘weggeeft’. Geef toe: een hoofdstuk over groenten openen met 17 regels Pythagoras… het is beslist anders dan voor de zoveelste keer te moeten lezen hoeveel vitaminen spinazie bevat. En die aanpak die bovendien niet echt onverstandig is. Immers; zo krijgt de lezer al meer voeling met het eten dat volgt.
Na de geschiedenis omschrijft Miraglia de ‘onmisbare ingrediënten’ van een Siciliaanse keuken, die naast olijfolie en kruiden ondermeer citrusvruchten en kappertjes bevat. Vervolgens is er een uitgebreid hoofdstuk opgenomen over de Siciliaanse wijnen, waarbij de typische ondergrond en de druivensoorten worden besproken door sommelier Sebastiano Grasso. Pas vanaf hoofdstuk 4 vinden we de echte gerechten terug. Achtereenvolgens worden de thema’s antipasti, riso e zuppa, pasta, pesce, carne, verdure, contorni en dolci van gerechten voorzien. Zoals al duidelijk werd is dit kookboek groots opgevat. Miraglia heeft Sicilië – kleine uithoekjes en grote steden werden zonder onderscheid aangedaan – doorkruist op zoek naar zowel authentieke als ultramoderne gerechten. Moeilijk kiezen tussen een klassieker als gelatina di maiale (de siciliaanse tegenhanger van Gentsche uufflakke) of een moderne risotto van aardbeien (dat als voorgerecht dient gegeten te worden). Naast elk recept wordt vermeld uit wiens koker het de pan in is beland, gaande van ‘nonna tina’ (in het geval van de limoncello) tot schoonmoeder Tina Grasso (in het geval van de risotto).

Vermeldenswaardig in dit boek is de rol van de auteur. Anders dan in de meerderheid van de kookboeken is de auteur hier niét de kok die de recepten uitvindt, maar degene die aandachtig luistert naar de culinaire familiehoofden, die gerechten vervolgens neerschrijft en daarnaast nog eens het fototoestel ter hand neemt.

Miraglia is een gepassioneerde archivaris van het culinaire erfgoed van Sicilië. Haar functie breekt met de zure blikken die je van andere archivarissen toegeworpen krijgt in bijvoorbeeld de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Terwijl de insteek wél dezelfde is: uit honger naar wat de generaties voor jou hebben gedaan, stoffige kelders uitspitten. Hoewel Miraglia altijd haar bescheidenheid aan de dag legt, kan ik zeggen wat zij niet durft uit te spreken. Ze heeft wel degelijk het ultieme Siciliaanse boek gemaakt, aangezien de recepten ondersteund en dus versterkt worden met cultuurhistorische en mythologische weetjes. Ik weet food for the mind wel te smaken, en u?

[Femke Vandevelde]Titel: Sicilicious. Een culinaire ontdekkingsreis door Sicilië
Auteur: Loes Janssen Miraglia
Fotografie: Loes Janssen Miraglia
Uitgeverij: Karakter
Jaar: 2010
Collatie: 240 pp. – ill.
ISBN: 9789061129387
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: