maandag 11 oktober 2010

An Vissers, Christina Van Geel & Ann De Bode - Kooksprookjes

Als Warre Wortel en Benny Banaan een eindje willen varen, dan maken ze een broodbootje waarin ze een zacht dekentje van roze zalm leggen. Met een knapperig blaadje sla als zeil en een anker van mayonaise kiezen ze het ruime sop. Maar o wee! Senne Slak bijt gaatjes in het zeil waardoor ze geen meter meer verder kunnen. Gelukkig helpt de rivier een golfje en komen ze toch nog veilig aan land.

In Kooksprookjes beleven Warre Wortel en Benny Banaan tien gekke avonturen in Kooksprookjesland. In dat gekke land kunnen groenten en fruit praten en bewegen en is Senne Slak de odd one out. Kooksprookjes is een project van Christina Van Geel die in een vorig leven te horen was op Radio 1 (Pili pili, Dito, ...) en reportages maakte voor de digitale cultuurzender Exqi en An Vissers, chef-eigenaar van brasserie Den Amand in Brugge. Vissers verzon recepten op het niveau van kinderen van 4 tot 8 jaar bij de verhalen van Van Geel. Dit project bestaat uit vertel-kookworkshops voor kinderen, een website (www.kooksprookjes.be) en dit boek waarvoor Ann De Bode de illustraties en de grappige figuurtjes in fimoklei maakte.

Het boek bestaat dus uit tien geïllustreerde verhalen. Maar als je het boek omdraait, is het opeens een kookboek geworden met bij elk verhaal een overeenkomstig recept. De recepten worden stap voor stap geïllustreerd met potloodtekeningen en een duidelijke foto toont het te verwachten eindresultaat – alhoewel een ankertje in mayonaise opeens van ketchup blijkt te zijn. De moeilijkheidsgraad, de benodigde tijd en zelfs het budget wordt overzichtelijk aangegeven. Voor geen enkel recept wordt een warmtebron gebruikt, zodat de kinderen, afgezien van het hanteren van een mes, veilig kunnen werken. De auteurs van dit boek zijn overduidelijke fans van het knutselkoken, wat aan het overgrote deel van de recepten te zien is.

Omdat de auteurs groenten en fruit als hoofdpersonages gebruiken, komen ze al gauw in de problemen. Zo smikkelt Benny Banaan van de toverpaddestoel die een hoedje van perzik heeft en een steeltje van... banaan. Op feestjes drinken Kobe Komkommer, Cindy Citroen, Fred Courgette, Simon Sinaas, Ella Erwt, Pamela Peer en Pablo Paprika dan weer aardbeiensap en vruchtenlimonade en eten ze vrolijk olijven, radijsjes en tomaatjes. Wat Truus Tomaat daar zelf van vindt, komen we in dit boekje echter niet te weten.

Koken met kleuters en jonge kinderen is hip. Of spelen met eten de juiste pedagogische insteek is daarbij, valt nog te bezien. Feit is dat de kinderen het zelf in elk geval reuze vinden. Het dubbelconcept Kooksprookjes is als boek in elk geval een geslaagde uitwerking van die filosofie.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Kooksprookjes
Auteur: An Vissers & Christina Van Geel
Fotografie: Jo Van de Vijver
Illustraties: Ann De Bode
Uitgeverij: Uitgeverij De Eenhoorn
Jaar: 2010
Collatie: 39 + 25 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5838-640-3
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I
Leeftijdsaanduiding: 4 tot 8 jaar

1 opmerking:

Els zei

Het is wel een boekje dat kinderen niet spontaan zelf van de boekenplank nemen. Eerder een boek dat mama of oma koopt als geschenkje.