vrijdag 1 oktober 2010

Reader’s Digest - Gezond & lekker buiten koken

Het is weer voorbij die mooie zomer; gedaan met kookpartijen in de buitenlucht. Op een goede zomeravond hebben Reader’s Digest en tv-programma Camping life de handen in elkaar geslaan om een handleiding tot het buitenhuis koken uit te geven – mét behulp van lukraak verzamelde recepten. Nu de zon ook hier definitief is verdwenen, is de tijd aangebroken om op Gezond & lekker buiten koken te reflecteren.

Het boek zet qua look niet meteen aan tot een grote eetlust: de kleuren doen pijn aan de ogen, het lettertype is duf en de fotografie is al even gedateerd. Reeds na vijf minuten besefte ik dat het zeer onpraktisch is om het kookboek te doorbladeren. Voordeel is dan wel weer de harde, doorschijnende plastic kaft, waardoor het boek waterbestendig is, ook geen onbelangrijk detail, me dunkt.

Het concept ‘buiten koken’ resulteerde in een boek ‘koken op een gasvuur ergens in een open veld’. Maar wat dat verschilt van koken op een gasvuur in je keuken, is mij niet helemaal duidelijk. Ook klopt het concept gewoon niet, heel veel van de dingen die in dit kookboek vermeld staan zijn onmogelijk buiten klaar te maken. Hoe je bijvoorbeeld ijs bereidt in een veldkeuken is ’s werelds best bewaarde geheim. In een ander geval wordt er een taartje bereid met een crème van mango – bestaande uit geplette mango met plattekaas. Volgens dit boek kan je de mango met een gewone vork pletten. Maar als je niet luistert naar de naam Freddy De Kerpel, moet je helaas de hulp van een keukenrobot inroepen.

De gaartijden kloppen ook niet altijd. Dat is natuurlijk moeilijk aangezien er meestal wordt uitgegaan van een bbq, en een toestel dat in verschillende maten en gewichten bestaat. Toch kloppen enkele basiszaken niet. Ossenhaasporties van 150 gr. moeten volgens dit boek slechts 3 min. per zijde op de bbq liggen om saignant te zijn. Helaas is het vlees dan nog koud. Bovendien moet je er rekening mee houden dat door het buitenweer de warmte veel sneller wegtrekt. Zwaardvisspiesen van 20 gr. verblijven dan weer veel te lang – 8 tot 10 min. – op de bbq, terwijl zwaardvis net als tonijn ‘bleu’ gegeten wordt. Ook haalt men eerst het vel van de eend alvorens het te bakken, terwijl net het vel de lekkere smaak geeft. Op de bbq kan de rook zelfs nog een extra touch zijn voor de eendbereiding.

De smaakcombinaties zijn soms zeer absurd: zo wordt zalm gecombineerd met mangosaus, waaraan roze peper en koriander wordt toegevoegd, om dan afgewerkt te worden met nieuwe aardappelen en waterkers.

Als ik al een buitenmens ben, dan ga ik liever aperitieven in buitenlucht dan ik me een maaltijd uit dit boek bereid.

[Femke Vandevelde]Titel: Gezond & lekker buiten koken
Auteur: Reader’s Digest
Vormgeving: Combimuller
Uitgeverij: The Reader’s Digest BV
Jaar: 2010
Collatie: 144 pp. – ill.
ISBN: 9789064078934
Kwalitatieve beoordeling: **
Moeilijkheidsgraad: I

Geen opmerkingen: