maandag 13 december 2010

Annie Rigg - Van chocoladeglazuur tot roze fondant. 50 versiertrucs in de keuken

Van chocoladeglazuur tot roze fondant. 50 versiertrucs in de keuken is een echt hebbeding voor al wie van romantiek, perfectionisme, speels- en kleurigheid houdt. Wie zoet is, wordt getrakteerd op heel veel lekkers uit handen van Annie Rigg.

Het glazuurboek valt niet met de deur in huis. Voor er echt kwistig gestrooid en gekruimeld wordt, komen er uitgebreide doch compacte basisrecepten voor degen en glazuursels aan bod. Je wordt er uitgelegd hoe glazuur te kleuren en op welke manier met suikerpasta te stempelen.

Wie gedacht had dat hij met het aanschaffen van dit boek al een heel eind op weg zit naar het perfecte cakeje heeft gewoon niet lang genoeg doorgedacht. Je hebt bij de afwerking van deze zoetigheid een hele dokterskit nodig. Ik heb het dan over vormpjes, sjablonen en spuitzakken, … Instrumenten die evenwel vakkundig worden geïntroduceerd in dit boek, maar dus niet worden bijgeleverd.

Pas na deze inleiding, komen we meer te weten over versieringen van taarten, koekjes en cupcakes. Zo wordt in dit boek fruit op een verrassende manier als decoratiemateriaal ingezet. Bij de herfstcakejes met specerijen en honing komen er bijvoorbeeld peren aan te pas. De afwerking hoeft dus niet altijd te gebeuren ‘met een toets van fondantchocolade’. En helemaal zoet – na verloop van tijd ook week – blijf je achter na het recept van het marsepeinen hartje. De meest hartverwarmende en ook wel grappige recepten zijn de dierensnoetcakejes en het recept voor een hondenhoktaart. Een extra leuk receptje om de winterse ellende mee te vergeten: het recept voor glas in lood koekjes. Koekjes in sterren- of bloemenvorm met een vulling aan de hand van geplette zuurtjes.

Verder gaat het er glamoureus aan toe. Recepten voor schoentjes ontbreken gelukkig niet, want daarvan kan je er toch nooit genoeg hebben. Ook de fotograaf heeft op dit vlak duidelijke instructies gekregen van Rigg; op de achtergrond van een koekjesafbeelding krijg je immers vaak een antiek theeservies te zien. Daardoor krijg je instant zin in high tea – los van het feit dat je misschien geen echte theedrinker bent. Vrouwelijke en flemerige accenten? Misschien. Maar Rigg heeft evengoed aan de snoeiharde zakenman getracht. Deel eens een initiaalcakeje uit in plaats van je duf, non-existing kaartje.

In het hele boek kan je Rigg trouwens op geen enkel technisch foutje betrappen, maar dat wil niet zeggen dat dit boekje een piece of cake is. Toch zorgen het concept, de vormgeving en de uitwerking ervoor dat je die horde gerust vrijwillig – en zelfs enthousiast – neemt.

Kreeg je vroeger van je huisgenoten gingerbread houses voorgezet en vraag je je af hoe ze dat eigenlijk voor elkaar kregen? Stop met hoofdbrekens. En gaap niet vruchteloos naar de creaturen van de banketbakker. Koop, gebruik en herbruik dit boek. Met deze 50 glazuursels ben je vast even zoet.

[Femke Vandevelde]


Titel: Van chocoladeglazuur tot roze fondant. 50 versiertrucs in de keuken
Auteur: Annie Rigg
Uitgeverij: J.H. Gottmer/H.J.W. Becht BV
Jaar: 2010
Collatie: 128 pp. – ill.
ISBN: 978-90-230-1297-9
Kwalitatieve beoordeling: *****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: