vrijdag 10 december 2010

Livia Claessen & Henri Kleinblatt - Menu Maison. 300 dagverse seizoensgerechten

Naar de invloed van zogenaamde damesbladen op de burgerkeuken is, naar ik meen, weinig of geen onderzoek gedaan. Nochtans valt die invloed moeilijk te onderschatten. Een van de kookboeken die ik van mijn grootmoeder erfde zit bijvoorbeeld volgepakt met knipsels uit Het Rijk der Vrouw, Margriet en Libelle. Een paar generaties lang al leggen de lezeressen van damesbladen en lifestylemagazines verwoed knipselmappen aan met de gepubliceerde recepten of ze reserveren een keukenlade waar alles in wordt gedumpt. Op zich een activiteit die te vergelijken is met het kopen en het verzamelen van boeken. Of die ook gelezen worden, is een heel andere kwestie. Het idee alleen al om over een receptenbank te beschikken, vinden de meeste thuiskokers een geruststellende gedachte. En je kan er donder op zeggen dat die gerechten ook geregeld op het bord verschijnen. Vooral nu die respectieve week- en maandbladen online kookplatforms aanbieden met handige ingrediëntengestuurde interfaces.

Sinds januari 2005 publiceert het maandblad Feeling de rubriek 'Menu Maison' waarin foodstylisten Livia Claassen en Henri Kleinblatt seizoensrecepten presenteren voor de thuiskok. De eenvoud van de bereidingswijze en de toegankelijke en seizoensgebonden ingrediëntenkeuze staan hierbij telkens centraal. Omdat een knipselarchief van al deze recepten niet zo handig is, wordt de oogst van de laatste vijf jaar nu in deze kookturf gepresenteerd: bijna drie en een halve kilo droog op de plank. Inleidster Lene Kemps noemt de Feeling-verzameling 'eerlijke gerechten, een verfijnde no-nonsense wittebordenkeuken'. En dat blijkt te kloppen. De 300 recepten uit dit boek zijn rechttoe-rechtaanbereidingen met heldere beschrijvingen en heerlijk ongecompliceerde fotografie van Bart Van Leuven. De foodstyling is Italiaans van inspiratie waardoor een eenvoudig slaatje of pasta een feestelijke toets krijgt.

Voor elke maand geeft dit boek een twintigtal seizoensgebonden recepten, enkele uitschuivers niet te na gesproken. Bij de Pasta met artisjokken die in februari wordt geserveerd staat bijvoorbeeld als toelichting 'In maart komen de eerste artisjokken op de markt'. Waarom dit recept dan niet in maart wordt gepresenteerd zal wel altijd een raadsel blijven. De variatie in de gerechten is overtuigend en omvat het hele gamma: hapjes, soepjes, slaatjes, gevogelte, vlees, vis, groenten, taarten en nagerechten. De recepten worden ondersteund door een aantal basisrecepten en -technieken aan het einde van het boek, wat de receptuur zelf lekker licht houdt. De index op ingrediënten zorg voor een praktische toegang tot deze receptenschapt.

De receptuur is in een directe stijl geschreven wat de duidelijkheid ten goede komt. In de toelichtingen die bij de recepten staan wordt de lezer echter consequent aangesproken in de beleefdheidsvorm wat toch wel voorkomt als een registerbreuk. Gezien de opzet en de uitwerking van dit boek had de keuze voor de 'je'-vorm iets vlottere teksten opgeleverd.

Tekst en fotografie vormen een mooie eenheid door de vormgeving van Inge Van Damme die met veel gevoel voor witruimte deze receptenverzameling opwaardeerde van knipselarchief naar een luxueus kookboek.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Menu Maison. 300 dagverse seizoensgerechten
Auteur: Livia Claessen & Henri Kleinblatt
Fotografie: Bart Van Leuven
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2010
Collatie: 624 pp. – ill.
ISBN: 978-90-209-9185-7
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: