donderdag 2 december 2010

Nelly de Zwaan - Het kleine December kookboek

Wie in december aan de doe-het-zelf wil en de winterfeesten een oerhollands karakter wil geven, heeft aan Het kleine December kookboek een prima leidraad. Sinterklaas, Koning winter, Kerst en Oud en Nieuw worden in Nederland met de gepaste lekkernijen gevierd. Boterletters, koek & zopie, kruidnootjes, roomborstplaat, slemp, spekkendikken en taaitaai; geen rechtgeaarde Vlaming begrijpt waar feestelijk Nederland het over heeft.

Tussen de recepten door citeert Nelly de Zwaan uit oude versjes en liedjes, en strooit ze wistjedatjes in het rond over de decembermaand. De recepten zijn meestal voor zoetigheden, met de occasionele erwtensoep, quiche lorraine, spruitjesstampot en spekpannenkoek als uitzondering. Hoewel het boekje duidelijk als doel heeft de Nederlandse decembertradities weer toegankelijk te maken, staan er ook recepten in voor Engelse plumpudding en Italiaanse Panetone. Toch een beetje eigenaardig naast de kniepertjes en de elfstedentocht. Echt Nederlands is dan weer de raadgeving om boterletters, die bestaan uit met bladerdeeg omhuld amandelspijs, op te warmen in de magnetron. Dan kan je die evengoed in een warmwaterbadje opwarmen. Bladerdeeg en microgolven vormen immers een allesverslappende combinatie.

Voor de uitvoering van het boekje niets dan lof: vijf katernen mooi glad crémekleurig papier garengenaaid in een kartonnen kaftje en afgewerkt met een kapitaalbandje. Alleen een leeslintje had het nog affer kunnen maken.

Echt veel heeft het boekje niet om het lijf – daar moeten we nu eenmaal eerlijk over zijn. Maar het is een leuk hebbedingetjes en met zijn rode strikje is het een makkelijk instant geschenkje waar de Vlaming weinig affiniteit mee heeft maar des te meer ontdekkingen kan in doen.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Het kleine December kookboek
Auteur: Nelly de Zwaan
Illustraties: Nelly Panders
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
Jaar: 2010
Collatie: 80 pp. – ill.
ISBN: 978-94-6054-080-6
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: