maandag 27 december 2010

Paul Simon - IJstaarten uit eigen keuken

Het kan aan mij liggen, maar in een kookboekje met de titel IJstaarten uit eigen keuken verwacht ik toch tenminste een basisrecept voor roomijs te vinden. Niet dus. En dat heeft alles te maken met de vertaling van de oorspronkelijke titel Vacherins comme chez le pâtissier... ou presque. Een vacherin is namelijk een meringuetaart waarin ook ijs is verwerkt. Geen wonder dat de focus van dit boekje volledig op de meringue ligt en dus niet op het ijs. Eens je dat doorhebt, dan klopt het boekje ook.

Het enige recept voor ijs dat wordt gegeven is een wel erg eenvoudig recept voor vruchtensorbet waarbij je bevroren fruit samen met een eiwit en wat suiker gladdraait in de keukenmachine en het daarna in het vriesvak zet. Voor de rest staan de verschillende smaken roomijs gewoon kant en klaar tussen de ingrediëntenlijst vermeld. Voor de meringue wordt, zoals gezegd, wel telkens expliciet een receptuur gegeven. Er wordt naast klassieke basismeringue in verschillende vormen uitbundig gebruik gemaakt van Italiaanse meringue, geklopte slagroom, en garnituren allerhande.

De tien grote meringuetaarten en de vijfentwintig eenpersoonsvacherins zijn bijna allemaal volgens hetzelfde principe opgebouwd. Verkruimelde meringue wordt samen met garneringen zoals fruit, likeur of chocolade vermengd met opgeklopte slagroom en in een metalen ring of vorm gestort. Daarboven komen bolletjes ijs of sorbet en dat gaat een tweetal uren het vriesvak in. De taartjes worden tenslotte afgewerkt met meringue in verschillende vormen. Wie minder tijd heeft, kan gebruik maken van de tien instantrecepten die aan elk onverwacht bezoek een feestelijk tintje geeft, op voorwaarde dat je meringue in voorraad hebt natuurlijk.

Meringuetaarten mogen dan al een dessert zijn uit grootmoeders tijd, met de recepten uit dit boek geef je er toch een eigentijdse twist aan. Toch vooral jammer dat de vertaler de titel heeft verknoeid.

[Edward Vanhoutte]


Titel: IJstaarten uit eigen keuken
Auteur: Paul Simon
Fotografie: Charlotte Lascève
Uitgeverij: Good Cook Publishing
Jaar: 2010
Collatie: 74 pp. – ill.
ISBN: 978-90-7319-191-4
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: Vacherins comme chez le pâtissier... ou presque (Hachette Livre – Marabout, 2010)

Geen opmerkingen: