maandag 6 december 2010

Carla Bardi & Rachel Lane - Taarten en vlaaien. Ruim 55 recepten.

De uitvoering en het ontwerp van Taarten en vlaaien doet vermoeden dat dit kookboek rechtstreeks geplukt is uit het assortiment van een voordeelboekhandel. Wie erin slaagt om door die vormgeving heen te kijken, heeft niet alleen veel geduld, maar wordt daar ook voor beloond.

Een sterke aftrap wordt gegeven met het eerste hoofdstuk. Hierin wordt de kersverse bakker gewezen op het belang van échte boter. En tip die overbodig lijkt, maar vaak over het hoofd wordt gezien in andere bakboeken. Vervolgens krijg je stap-voor-stap gedemonstreerd hoe de verschillende basisdegen vervaardigd worden. Aan een kruimeldeeg worden bijvoorbeeld 6 à 8 eetlepels ijswater toegevoegd om het deeg bewerkbaar te maken. Hierna komen de 57 recepten aan bod. Onder elk taart wordt een verwijzing opgenomen naar een andere taart die dezelfde smaken combineert. Die crossreferenties zorgen ervoor dat je het boek als een halve gek blijft doorbladeren, wat je honger naar zoetigheid meestal niet ten goede komt.

Over de kwaliteit van de zoetigheid valt er ook iets te zeggen. Zo wordt de vulling van de aardbeitaart voorzien uit blik, een gebruik waaraan een echte bakker zich zonder goede reden nooit vergrijpt. In andere gevallen krijgen we dan weer te veel van het zoets. Bij de witte chocolade limoentaart wordt er pure limoen op de taart gekieperd waardoor de taart net iets te zuur afsmaakt. In het slechtste geval zijn de taarten nefast voor je nieren. Zo worden in de passievruchtentaart maar liefst 17 dooiers verwerkt, samen met een klomp boter van 300 gram. Voor 8 personen lijkt me dit toch wel een heftige samenstelling. Tenzij… je dat overschot aan ei wegwerkt door genoeg te drinken. Misschien is het een idee om bij deze taart een limoncello te serveren? Aangezien dit boek grotendeels geschreven is door de Italiaanse Carli Bardi, lijkt me dat nog eens niet zo’n gek idee.

Om je fantasie nog meer op hol te doen slaan werden de illustraties op ‘levensechte’ grootte afgeleverd. Slechts in één geval doet de foto je naar meer verlangen dan wat er uiteindelijk op je dessertbord zal terecht komen. Op de foto van de frambozen custardtaart zien de frambozen er rauw uit terwijl ze volgens het recept worden meegebakken. Een lekkerder alternatief ware de taart met custard af te bakken en er vervolgens wat verse frambozen op te strooien.

Niettemin smaken de taarten zoals ze ons worden voorgesteld. Zo kan je naar hartelust variëren tussen sinaasappel ricottataart en pijnboompittentaart. Mijn persoonlijke favoriet – een frisse cheesecake – kreeg echter geen plaats tussen de meer dan 50 andere taarten. Terwijl een cheesecake toch een pak minder zoet en plakkerig is dan pakweg een banaan karameltaart.

Dat gebrek aan frisheid verandert echter niets aan mijn eindoordeel. If you want happiness in a cake, zet je tanden dan in dit boek en laat niet los. Je kast kan immers niets met dit boek; door diens ronde vorm kan het boek niet eens rechtop blijven staan. Maar in welke (toe)stand ook; dit boek maak je gelukkig door er alleen al naar te kijken.

[Femke Vandevelde]


Titel: Taarten en vlaaien. Ruim 55 recepten
Auteur: Carla Bardi & Rachel Lane
Fotografie: Brent Parker Jones, Paul Nelson (R&R Photostudio)
Uitgeverij: Rebo Productions
Jaar: 2010
Collatie: 124 pp. – ill.
ISBN: 978-90-366-2869-3
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: