maandag 25 april 2011

José Maréchal - Heerlijke Hapjes voor elk moment

Wie op zoek gaat naar recepten voor verrines, lepelhapjes, terrines of kleine cocottes komt onvermijdelijk terecht bij de kookboeken en -boekjes van de Parijse chef José Maréchal. In dit boekje krijgt de lezer een overzicht van wat de chef allemaal op de hapjeskaart heeft staan. Kleine gerechtjes voor elk moment van de dag en voor bij elke maaltijd: muffins met bosvruchten voor ontbijt, Parmezaanhoorntjes met verse kruiden als tussendoortje, een mini vispannetje voor bij het aperitief, miniterrines met konijnenlever en zwarte bessen en salie bij de brunch, marshmallows bij de thee, sardinerolletjes als voorgerecht, of Luikse koffie met amaretto bij de koffie.

Een kookboek is natuurlijk maar zo goed als de recepten die erin staan, en in het geval dat het om een vertaling gaat is die ook doorslaggevend voor de kwaliteit van het boek. Over het algemeen is de vertaling uit het Frans keurig, maar wel specifiek op de Nederlandse markt gericht; fromage blanc heet bij ons gewoon plattekaas en ik kan me moeilijk inbeelden dat Maréchal in zijn garnalenkroketjes (hier garnalenbitterballen genoemd) specifiek Hollandse garnalen verwerkt. De kaashapjes bij het ontbijt bereidt Maréchal op basis van Faisselle, waarvoor de vertaler geen alternatief biedt. Wij hebben natuurlijk de Beerselse mandjeskaas.

Maréchal presenteert hier goed uitvoerbare recepten voor een vijfendertigtal gerechten die mooi in beeld werden gebracht door Charlotte Lascève. Bij elk recept worden de hoeveelheden en de bereidingstijden vermeld. Een inhoudsopgave vooraan houdt het lekker overzichtelijk. Een mooie aanwinst in de reeks Creatief Culinair van Good Cook Publishing.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Heerlijke Hapjes voor elk moment
Auteur: José Maréchal
Fotografie: Charlotte Lascève
Uitgeverij: Good Cook Publishing
Jaar: 2010
Collatie: 74 pp. – ill.
ISBN: 978-90-7319-190-7
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: Mini délices à toute heure (Hachette Livre – Marabout, 2009)

Geen opmerkingen: