woensdag 20 april 2011

Nadia Arumugam - Roerbakken. Knapperig & supersnel

Wie zin heeft in een potje wokken heeft met dit boek een leuk en handig gidsje gevonden. Na een inleiding van amper één bladzijde steekt Arumugam de brander onder de wok en houdt het vuur zevenentwintig recepten lang brandend. Wokgerechten met noedels en rijst, groenten, vlees, gevogelte en zeebanket passeren de revue en worden netjes in beeld gebracht door Richard Jung. Niks spectaculairs, wel degelijk, goed uitvoerbare gerechten uit de Oosterse keukens: klassiekers als kip pad Thai en rundvlees chow mein; eigentijdse varianten op de klassieke Chinese krokant gebakken eend of het vette zoetzure varkensvlees van de afhaalchinees.

Alhoewel roerbakken een populaire manier is om snel een lekkere eenpansgerecht op tafel te zetten, vergen de recepten uit dit boek heel wat (exotische) ingrediënten. Voor de Thaise, Chinese, Vietnamese, Japanse of Laotiaanse ingrediënten moet je dus wel even naar een Aziatische supermarkt – of het internet op. Omdat er ook altijd met kraakverse producten wordt gewerkt moet je sowieso je huis uit. De gerechten uit dit boekje zijn dus iets heel anders dan het snel door elkaar husselen van koelkastresten wat wel eens voor wokken of roerbakken wordt aangezien. Het supersnelle karakter van het roerbakken wat in de titel van dit boekje wordt aangeprezen, heeft dus alleen betrekking op de bereidingswijze en niet op de totale tijdsinvestering die een roerbakgerecht vergt. Toch iets om rekening mee te houden bij de volgende spontaan opborrelende drang om een wokje te zetten.

[Edward Vanhoutte]



Titel: Roerbakken. Knapperig & supersnel
Auteur: Nadia Arumugam
Fotografie: Richard Jung
Uitgeverij: Good Cook Publishing
Jaar: 2010
Collatie: 64 pp. – ill.
ISBN: 978-90-7319-188-4
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: