vrijdag 29 april 2011

Alex Mitchell - Meiden in de moestuin. Zelf fruit en groente kweken zonder al te vieze handen

De gummilaarzen met madeliefjes op de cover van dit boek geven het al aan: meiden mogen best wel vrouwelijk tuinieren en zich afvragen of de worteltjes wel bij hun schoenen passen. In dit heerlijke boekje geeft Alex Mitchell alle mannen lik op stuk die omtrekken van spades, schoffels en tuinvorken op de muren van hun tuinschuurtje tekenen zodat ze hun enorme hoeveelheid gereedschap netjes kunnen opbergen. Volgens Mitchell doen ze dat doelbewust om vrouwen te laten denken dat tuinieren moeilijk is, zodat zij de mannen niet storen als die zich terugtrekken in hun schuurtjes. Tijd dus voor een vrouwelijk tegenoffensief!

Met de adviezen, tips en trucjes uit Meiden in de moestuin, loop je zeker geen rugpijn op en als je je met roze afgewerkte suède tuinhandschoenen draagt, blijven je nagels schoon. Dit boek is zeker geen handboek voor de aanleg van een superdeluxe uitgebreide moestuin, maar focust eerder op het kweken van groenten en fruit in potten, zaaibakken en kleine perkjes en brengt zo het platteland binnen in de stad, op het balkon of op de vensterbank. De belangrijkste doelstelling is immers om dagelijks enkele blaadjes sla te plukken, enkele radijzen of een paar kerstomaten te oogsten, of je eigen knoflook bij de hand te hebben. Immers, de tuin moet eetbaar zijn. De makkelijke recepten in dit boek geven de lezer instant suggesties voor ongecompliceerde gerechtjes zoals een Griekse salade, een aardbeiensmoothie, bruschetta of tzatziki.

Alex Mitchell verhuisde zelf van een piepklein appartementje naar een iets groter appartement en ten slotte naar een huisje met een tuintje. Alle tips om op een kleine oppervlakte en met beperkte middelen verse groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen te kweken zijn gebaseerd op haar eigen ervaringen waarover ze ook schrijft in de Britse krant The Sunday Telegraph. In dit boek ordent ze een veertigtal soorten volgens de seizoenen en geeft ze telkens aan wanneer en hoe er moet gezaaid of geplant worden. Die informatie geeft ze zowel voor het opkweken in potten als in de volle grond. Een indicatie van moeilijkheidsgraad en een de benodigde tijd om het klusje te klaren maken het mogelijk om het tuinwerk te plannen tussen het einde van de werkdag en de start van je SH'BAM-workout.

Om de mannen in de tuin te verslaan trekt Mitchell een hele trukendoos open. Om de indruk te wekken dat je al jaren tuiniert, kan je bijvoorbeeld nieuwe terracotta potten laten verweren door er yoghurt op te smeren; dit bevordert mosvorming en niemand zal vermoeden dat je ze niet al jaren in gebruik hebt.

Het boek sluit af met een hoofdstukje over het ontvangen van gasten bij een buitenfeestje met enkele recepten voor zomerse cocktails, een overzicht van ongedierte en hoe die te bestrijden in een biologische tuin, een aantal handige adressen in Nederland en een index. Veruit de meest hilarische tip bij het bestrijden van ongedierte in de tuin is die over de aardvlo die de rucola aanvreet. Mitchells oplossing bestaat erin... geen rucola te planten. Superpragmatisch is ze dan weer in haar advies wat je moet doen als je na tien jaar verzorging van je boompje eindelijk een citroen kan oogsten: huppakee in de gin-tonic. Want meiden die tuinieren houden graag tijd over voor de belangrijke dingen in het leven. Met dit boek kan het.

[Edward Vanhoutte]Titel: Meiden in de moestuin. Zelf fruit en groente kweken zonder al te vieze handen
Auteur: Alex Mitchell
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Jaar: 2011
Collatie: 144 pp. – ill.
ISBN: 978-90-215-4862-3
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: The Girl's Guide to Growing Your Own (New Holland Publishers, 2009)Ook in het digitale maandblad Smultuin, mei 2011.

Geen opmerkingen: