woensdag 11 mei 2011

James Tanner - Neem 5 ingrediënten. Snel, simpel en smakelijk koken

Sinds programma's als Ready Steady Cook het mooie weer maken, proberen Britse celebrity chefs elkaar de loef af te steken door met een beperkt aantal ingrediënten in een recordtijd een eenvoudig maar aantrekkelijk gerecht op tafel te zetten. Gedaan met ellenlange boodschappenlijstjes en ingewikkelde recepten, maar snel en eenvoudig kokerellen voor de thuiskok. Volledig volgens deze filosofie verzon de Brits tv-chef James Tanner 95 gerechten waarvoor je, behalve peper, zout en olijfolie, maar 5 ingrediënten nodig hebt.

In vijf hoofdstukken vergast Tanner de lezer op recepten voor kleine gerechtjes, hoofdgerechten, vegetarische gerechten, nagerechten en brood & sausjes. Hij zet meteen hoog in met een koude meloen-avocadosoep en een pikante pastinaaksoep met appel waarbij geroosterd komijn voor een exotische toets zorgt. Bijna honderd recepten lang weet Tanner te boeien met uitgebalanceerde combinaties van seizoensproducten (geroosterde tarbot met cantharellen), zuur en zoet (zoetzure prei met ricotta), pittig en zout (geroerbakte kip in rode peper), of fris en vol (citroenvlaai). Er is natuurlijk overvloedig aandacht voor Britse huisklassiekers zoals toad-in-the-hole, gefrituurde vis, macaroni met kaas en ham en verschillende gerechten met lamsvlees. Bij de meer uptempo gerechten is een duidelijke Aziatische invloed merkbaar. Bij de gerechten met ei legt Tanner een vreemde voorkeur voor eendeneieren aan de dag, temeer omdat dit boek op de snelle thuiskeuken is gerecht.

De recepten zijn eenvoudig uit te voeren omdat de beperkte ingrediëntenlijst al een deel van de voorbereidingen incorporeert; de kaas is geraspt, de munt gescheurd, de knoflook gepeld en de kip ontveld, ontbot en in reepjes gesneden. De receptuur focust dus volledig op de bereiding van het gerecht. En dat gaat over het algemeen goed, tot Tanner zijn crème patissière laat koken zonder er eerst de bloem door te mengen. Dat Tanner een tarte tatin maakt met Granny Smith appelen is ook uiterst vreemd. De zure smaak en het vaste vruchtvlees zorgen ervoor dat Granny Smith appelen veruit de slechtste keuze zijn om mee te bakken of te koken. Een geslaagde tarte tatin maak je natuurlijk met Boskoop, Renetten of Cox, maar Braeburn, Royall Gala of Jonagold geven ook een mooi resultaat. De hoeveelheid gebruikte suiker is, zeker in combinatie met de zure appels, absoluut aan de lage kant. En zijn recept voor soezenbeslag bevat te weinig eieren, boter en water in vergelijking met de hoeveelheid bloem. Maar erger nog is het feit dat de essentiële droogroerfase in het recept ontbreekt – soezendeeg is een kookdeeg – waardoor het deeg zal uitdrijven en platte soezen zal opleveren. Blijkbaar is patisserie toch Tanners sterkste punt niet.

Maar teveel nadruk leggen op deze fouten zou het boek in zijn geheel onrecht aandoen. Er is speciale aandacht besteed aan de vormgeving van het boek en de styling van de gefotografeerde gerechten. Vreemd genoeg maakt de uitgeverij zelf promotie met een verkeerde cover. Bij deze recensie wordt daarom de originele cover getoond die ook de Nederlandse vertaling siert.

Een eredoctoraat, zoals hij een paar jaar geleden ontving van de Universiteit van Plymouth, zou ik Tanner niet geven voor dit boek. Maar een welverdiende masters degree cum laude zit er wel in.

[Edward Vanhoutte]Titel: Neem 5 ingrediënten. Snel, simpel en smakelijk koken
Auteur: James Tanner
Fotografie: Anders Schonnemann
Uitgeverij: Kosmos
Jaar: 2011
Collatie: 176 pp. – ill.
ISBN: 978-90-215-5001-5
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: James Tanner Takes 5 (Kyle Cathie Ltd, 2010)

Geen opmerkingen: