Coca-Cola bestaat 125 jaar en dat zal de wereld geweten hebben. Een nooit geziene mediacampagne, initiatieven van chefs en chocolatiers zoals Dominique Persoone die exclusief voor het frisdrankmerk pralientjes creëerde met het bruine goedje, en publicaties zoals deze. Dit boek valt al meteen op door zijn uitgelaserd formaat in de vorm van een flink uit de kluiten gewassen colaflesje met de merknaam in reliëfdruk. Een elegant rugje met opdruk houdt de blaadjes bij elkaar en zorgt, niettegenstaande het vreemde formaat, voor een vlotte klassering in de boekenkast. Het lezen gaat weliswaar iets minder vlot en het boekje blijkt al helemaal onhandig in de keuken omdat het niet open blijft liggen. Een leeslintje had hier soelaas kunnen bieden.
Een hele beknopte inleiding besteedt aandacht aan de geschiedenis van Coca-Cola, aan de rol die Coca-Cola sinds 1931 heeft gespeeld in de beeldvorming rond de kerstman, aan de geheime formule van het drankje en aan het iconische contourflesje dat in 1915 werd gelanceerd. Hier lezen we echter niets nieuws en de teksten zijn zo geplukt uit de officiële bedrijfscommunicatie, inclusief fouten. Zo stelt de auteur dat de kerstman, vooraleer Coca-Cola zijn imago bepaalde, op allerlei manieren werd afgebeeld, maar steeds in het rood gekleed. Niets is minder waar, want de soms lange, spichtige man verscheen geregeld in het groen en het paars.
De 30 recepten moeten bewijzen dat Coca-Cola een volwaardig ingrediënt vormt in de eigentijdse keuken. Dat weten we eigenlijk al sinds Piet Huysentruyt destijds in Wortegem-Petegem sorbet van Coca-Cola serveerde. Maar geen haan die er toen naar kraaide. Omwille van zijn suikergehalte enerzijds, en zijn specifiek aroma anderzijds, fungeert Coca-Cola perfect in zowel zoete als hartige gerechten. Marineren, parfumeren, lakken, stoven, inkoken, karamelliseren, deglaceren, het kan allemaal met de frisdrank. Prei konfijten, bijvoorbeeld, en serveren met haringtartaar en kwark, of groenten in Cola wokken bij kabeljauw. In Cola gemarineerde kippenvleugeltjes grillen of een kiptajine stoven met de bruine prik is de uitdaging waard. En in zoete gerechten, zoals in chocoladetaart met Coca-Cola of in perencrumble met Cola en kardemom, zorgt de Cola voor een specifieke toets.
Wie eenmaal de smaak te pakken heeft, creëert als snel nieuwe toepassingen. Onlangs nog, toen ik suiker was vergeten bij een kookworkshop en ik balsamicosiroop maakte met... Cola en dat bij aardbeien serveerde. Een draai van de pepermolen en wat gesneden munt, maakten het dessert af.
Coca-Cola 30 verrassende recepten is een leuke gimmick voor Cola-lovers en levert wat inspiratie voor een of ander folietje in de thuiskeuken. Maar behalve ter verfrissing van de kok, zal Cola wellicht nooit een basiselement in de keuken worden.
[Edward Vanhoutte]
Titel: Coca-Cola 30 verrassende recepten
Auteur: Stéphanie Bulteau
Fotografie: David Bonnier
Uitgeverij: De Lantaarn
Jaar: 2011
Collatie: 94 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5426-768-3
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: Coca-Cola 30 recettes gourmandes sucrées et salées (Solar éditions, 2010)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten