maandag 11 juli 2011

Amanda Grant - Zelf gekweekt! Kinderen koken uit eigen tuin

Wat smaakt er lekkerder dan zelf gekweekt? Ik zal het je vertellen: Zelf gekweekt én zelf gekookt. En voor kinderen geldt dat eens te meer. Met Zelf gekweekt! schreef Amanda Grant een boek waarmee ouders én kinderen direct kunnen ervaren hoe makkelijk het wel is om enkele basisgroenten te kweken, te oogsten en ze in gezonde gerechten te verwerken. De overvloedige en kleurrijke foto's, en de directe no-nonsense taal die nergens betuttelend is, zijn daarbij haar beste troeven. Alhoewel kinderen nauwelijks overtuigd moeten worden om in de tuin te werken. Over het algemeen vinden ze het wel leuk om met schopjes, harkjes en hun handen bezig te zijn in de aarde, en planten water geven is voor geen enkel kind een straf. Je krijgt ze echter nog enthousiaster voor het tuingebeuren als ze hun eigen gekweekte groentjes kunnen oogsten en kunnen opknabbelen. En... voor een basistuintje zijn enkele potten op de vensterbank, een bakje met aarde en een emmer al voldoende.

In de inleiding slaat Grant alvast de nagel op de kop: als je zelf groenten kweekt dan leer je alles over seizoensgebondenheid. De ecologisch voetafdruk die ons gedesinformeerd consumptiegedrag achterlaat is gigantisch. Supermarkten claimen dat ze nu eenmaal verkopen wat de consument het jaar rond wil eten. De consument ziet het natuurlijk andersom: die eet wat er het jaar rond in de supermarkt te koop wordt aangeboden. Het probleem van de kip en het ei dus. Kinderen aanleren welke soorten groenten en fruit wanneer precies in het seizoen zijn, is daarom een belangrijk element in hun opvoeding naar verantwoordelijke consumenten.

In korte, hapklare brokken presenteert Grant enkele basistips voor het tuinieren én voor het koken. In het tuingedeelte leren de lezertjes en lezers hoe je je eigen moestuintje of verhoogd plantenbed aanlegt, wat compost is, welk tuingereedschap handig is en dat het oppassen geblazen is voor beestjes. In het kookgedeelte leren ze dat hygiëne van het grootste belang is, welk keukengerei je kan gebruiken in de keuken, en hoe je moet snijden, eieren breken en boter en suiker romig kloppen. In de vijf daaropvolgende hoofdstukken toont Grant welke basisgroenten en -fruit makkelijk door kinderen te kweken zijn: kruiden & bladgroenten, aardappels, wortels & uien, courgettes & tomaten, erwtjes & bonen en aardbeien & frambozen. De hoofdstukken zijn telkens opgebouwd uit dezelfde blokken. In het blokje 'Planten' worden de voorbereiding van de grond en het planten of zaaien van de groenten en fruit besproken. De verzorging van de plantjes komt aan bod in het blokje 'Kweken', al dat succesvol is gebeurd, biedt het blokje 'Oogsten' soelaas. Hierbij leren de jonge tuiniers ook dat er geen ideale afmetingen bestaan voor de groenten en fruit die ze kweken. 'Sperziebonen zijn klaar om geoogst te worden als jij vindt dat ze groot genoeg zijn om te eten', verzekert Grant hen. Heerlijk.

In de volgende twee blokjes wordt er gekookt. In '5x anders' worden er telkens vijf snelle manieren getoond waarop de oogst kan worden verwerkt, bijvoorbeeld aardbeienijsklontjes, aardbeienmousse, aardbeiensalade, aardbeienpuree en gesneden aardbeien. In 'Koken' volgen er tenslotte een aantal eenvoudige recepten. Geen haute cuisine, en geen al te bewerkelijke gerechten, gewoon lekkere salades, tortilla's, pasta's, soepen en pizza's.

Dit tuin-kookboek voor kinderen én hun ouders bevat alle informatie over de basisvaardigheden die kinderen moeten hebben om succesvol hun eigen tuintje te runnen. Van zaad of plantje in de grond tot gezond lekkers op het bord. Het boek schotelt de lezers redelijk wat tekst voor, zodat het eerder geschikt is voor kinderen vanaf 9 à 10 jaar of voor ouders van jongere kinderen. Hier en daar laat het boek een steekje vallen in de opmaak, zo staat bijvoorbeeld boven het recept voor courgettecake gewoon de titel van het hoofdstukje 'koken met courgettes & tomaten' afgedrukt, en de receptuur had qua vormgeving ook wat meer afgestemd mogen zijn op het jonge volkje, maar dat mag de pret en vooral de waarde van dit boek niet bederven. Zelf gekweekt! biedt een mooi uitgewerkt totaalconcept voor kinderen die willen koken uit eigen tuin.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Zelf gekweekt! Kinderen koken uit eigen tuin
Auteur: Amanda Grant
Fotografie: Tara Fisher
Uitgeverij: Uitgeverij J.H. Gottmer / H.J.W. Becht BV
Jaar: 2010
Collatie: 128 pp. – ill.
ISBN: 978-90-230-1298-6
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: Grow it, cook it with kids (Ryland Peters & Small, 2010)

Geen opmerkingen: