woensdag 6 juli 2011

Ron Blaauw, Julius Jaspers, Susan Weenink, Wim de Jong & Alain Caron - Koken voor kleine sterren. Hét inspiratieboek voor ouders met jonge kinderen

Blijkbaar leeft de vraag 'Wat moet ik op tafel zetten voor mijn kleine kinderen, wat voor ons ook lekker is?' in voldoende mate bij jonge ouders om er een heel boek aan op te hangen. Nochtans is het antwoord op deze vraag eenvoudigweg: 'Alles'. Kleine kinderen krijgen de beste culinaire opvoeding als ze worden geconfronteerd met de meest diverse smaken en texturen en als ze gewoon mee-eten van wat de pot schaft. Prakken mag, en kleinere porties zijn legio, maar het dieet van het hele gezin afstemmen op de smaak van kleine kinderen is een fundamentele fout. Gelukkig is dit ook de visie van topchef Ron Blaauw en chef-kookboekenschrijver Julius Jaspers die in Koken voor kleine sterren geen enkele smaak uit de weg gaan. Tamarindepasta, limoensap, knoflook, kruidnagel, kappertjes, gorgonzola, sojasaus en passievrucht zijn toch niet direct de meest toegankelijke smaken voor kinderen. Brave gerechten worden uit de weg gegaan en maken plaats voor spannende combinaties uit de volwassen keuken. Blaauw en Jaspers verkeren met deze aanpak overigens in goed gezelschap. Enkele jaren geleden ging Seppe Nobels immers nog een stapje verder en liet hij kinderen zelf puree van bloemkool met grijze garnalen, wortelsoep met steranijs, pana cotta van asperges op Vlaamse wijze, rijstvel met paling en gevulde inktvis met beuling klaarmaken. Ook hij ging in Seppe's Kookboek voor Kids (bmp culinair, 2008) het gebruik van gember, steranijs, piment d’espelette, kaneel of kerrie niet uit de weg.

Bij een heel aantal recepten staan er ook mixervariaties voor de allerkleinsten, en die brengen ons terug bij het concept: een inspiratieboek voor ouders met jonge kinderen. Dat concept werkte bedenkster SusanWeenink vooral uit in de indeling van het boek. Het eerste deel groepeert per hoofdstuk (groente, vlees, vis, pasta – rijst – aardappels en fruit) drie ingrediënten waarbij telkens drie recepten worden gegeven. Zo telkens drie recepten met eerste deel wordt gefocust op vijf Het boek bestaat uit twee delen van telkens vijf hoofdstukken. De vijf hoofdstukken van het eerste deel eerste deel focussen op telkens drie ingrediënten per hoofdstuk. Zo wordt er met garnalen zowel tempura van gamba's met groente, waldorfsalade met garnalenspiesjes als Hollandse garnalen met guacamole, tomaat en cocktailsaus gemaakt. En we leren en passant dat varkensgehakt – een absolute topper bij Vlaamse kinderen – in Nederland blijkbaar moeilijk te vinden is. In het tweede deel wordt er – ook in vijf hoofdstukken – ingezoomd opgelegenheden waarbij creatief en gevarieerd kan worden gekookt, zoals bij het onthaasten in het weekend of bij feest en verjaardagen. De cohesie in dit tweede deel is een beetje zoek, waarbij het zich presenteert als een losse verzameling recepten – flink wat minder dan in deel 1 – en enkele teksten, bijvoorbeeld over het aanleggen van een eigen moestuin of de organisatie van een picknick. Het boek sluit af met een wat verloren geplaatst hoofdstukje met voedingsadviezen voor jonge kinderen.

Over het boek verspreid staan nog negen interviews met bekende Nederlanders die een bijzondere band met eten hebben. Journalist Wim De Jong ondervroeg bijvoorbeeld Paul De Leeuw, foodcolumniste Janneke Vreugdenhil of kinderarts Herman van Tinteren naar hun omgang met eten in een gezin met kinderen. Leuk als tussendoortje.

De recepten van Ron Blaauw en Julius Jaspers zijn binnen dit koken-voor-kinderen-concept ongemeen sterk te noemen. De uitwerking van het boek is jammer genoeg niet van hetzelfde hoge niveau en verbleekt soms knullig bij de culinaire boodschap van de gastronomen van dienst. Meer recepten had ik gewild, een strakker tweede deel en minder 'inspirerende' teksten.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Koken voor kleine sterren. Hét inspiratieboek voor ouders met jonge kinderen
Auteur: Ron Blaauw, Julius Jaspers, Susan Weenink, Wim de Jong
Receptuur: Ron Blaauw & Julius Jaspers
Fotografie: Alain Caron & Wim de Jong
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
Jaar: 2011
Collatie: 144 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5956-347-6
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: