vrijdag 8 juli 2011

Malika Hamza & Martine Fallon - Sijlvol dineren. Lekkere glaasjes die inspireren

Wie de volledige collectie Durobor-glaasjes eens gevuld wil zien, heeft aan Stijlvol dineren een goeie catalogus. Het boek serveert zowel aperitiefhapjes, voorgerechten, hoofdgerechten als desserts in glaasjes van verschillende vormen en formaten en levert recepten en inspiratie voor een waar aquariumbuffet, of zoals de blurb op de achterflap ons wil doen geloven: voor een 'manier van eten'. Ik hou het vooralsnog op een manier van koken en presenteren: kleinere porties die verschillende smaaksensaties teweeg brengen en naadloos aansluiten bij de huidige trend in het restaurantwezen waar menu's van acht en meer gangen de klant meenemen op een smaakavontuur.

Zonder enige vorm van inleiding stormt de lezer zo het aperitiefhoofdstuk binnen en krijgt er acht receptjes voorgeschoteld die rechttoe rechtaan zijn. Niet te complex, makkelijk te maken, maar helaas van presentatie ook veelal toon op toon. Voor een all white party is de cappucino van bloemkool en crème van Parmezaanse kaas uiterst geschikt, maar het sneeuwwitte hapje is niet meteen een visuele attractie. Minimalisme in een glaasje, less is more en nog van dat.

In het voorgerechtenhoofdstuk staan al wat gecompliceerdere recepten en dat is meteen ook het grootste verschil met het vorige hoofdstuk. Alles wat hier als voorgerecht wordt voorgesteld, kan natuurlijk ook bij het aperitief worden geserveerd. En wat bij de hoofdgerechten wordt ondergebracht kan in een kleiner glaasje perfect als voorgerecht of amuse dienen. Het lijkt er dus op dat alleen de grootte van de glaasjes en de porties bepalend zijn voor de functie tijdens het diner, en dat de gerechten voor de rest inwisselbaar zijn. Maar wie aandachtig leest, ziet dat vlees, gevogelte, vis of schaaldieren alleen in de hoofdgerechten worden verwerkt, en dat is een beetje flauw en gekunsteld. Alsof de tonijntartaar met venkelparfum en limoen geen perfecte amuse zou kunnen zijn, of de soep van zeekreeft met saffraan, kreeftenmedaillon en kreeftenschaar niet als voorgerecht zou kunnen dienen? Wat de auteurs ook lijken te suggereren, alle gerechtjes kunnen in aangepaste porties en glaasjes voor alle gange van het diner dienen. Behalve het dessert dan.

Met maar liefst vijftien recepten is het dessertenhoofdstuk een derde van het boek in. Mousse van limoen met braambessen, granité van gerookte Chinese thee, mangosorbet met champagne, rijst met kokosmelk en compote van rode pruimen met rode bessen... het zijn maar enkele voorbeelden. De all time klassieker chocolademousse staat er echter niet in, hoewel die ook perfect in een glaasje past.

Dit boek bundelt een mooie keuze aan eenvoudige én meer bewerkelijke gerechtjes die in glaasjes worden gepresenteerd. In de receptuur komen heel wat technieken aan bod die voor de thuiskok haalbaar zijn. Nergens in het boek vinden we echter een sterk argument voor een stijlvol glaasjesdiner als concept voor een nieuwe manier van eten. Dat het Durobor een mooie portfolio oplevert is dan weer glashelder.

[Edward Vanhoutte]



Titel: Sijlvol dineren. Lekkere glaasjes die inspireren
Auteur: Malika Hamza & Martine Fallon
Fotografie: Steven Ledoux & Alexandre Bibaut
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2010
Collatie: 96 pp. – ill.
ISBN: 978-90-209-9159-8
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: