Het makkelijkste is dikwijls het moeilijkste. Wie een vinaigrette of een dressing kan maken en wat verse producten in de frigo liggen heeft, kan in een mum van tijd een smakelijke salade in elkaar knutselen. Toch blijkt dat voor veel mensen iets te hoog gegrepen. De groene salade lukt nog wel, maar wat daarbij hoort is dikwijls het probleem. Een variatie in smaken en texturen zijn belangrijk bij het samenstellen van een (maaltijd)salade, evenals beheersing. Onlangs zag ik de meest gruwelijke 'Salade Maison' geserveerd met daarop ongeveer alles wat je je kan inbeelden: groene sla, seizoensfruit, paprika, witloof, worteltjes, tomaatjes, noten, gandaham, een eitje, gekaramelliseerde Sint-Jakobsnootjes, garnaaltjes, een geitenkaasje in spek en een oester. I kid you not. Value for money, maar een ware verschrikking.
In Salades gaat Hans den Engelsen wat evenwichtiger te werk en serveert achtentwintig salades met groenten, vlees en vis die redelijk makkelijk te maken zijn. De eenvoudigste salade staat voorin: kropsla met ui en peterselie en een dressing. Vreemd genoeg grijpt Den Engelsen niet meteen zijn kans om de basis van een goede vinaigrette of dressing mee te geven, maar adviseert hij het gebruikt van 'Franse, yoghurt- of kruidendressing' zonder enige uitleg of verwijzing. Via de index vinden we het receptje voor 'French dressing' terug bij het recept voor de traditionele Salade Niçoise. Een verwijzing naar dit recept en een uniform gebruik van de namen van de dressing hadden wat kunnen helpen. Naast de Salade Niçoise staan er heel wat klassiekers in dit boekje: Huzarensalade, Russische salade en Caesarsalade, inclusief de bijhorende dressings. Verder inspirerende suggesties met geroosterde groentjes, couscous en gamba's, witte kool en mosselen met kerrie, en inktvis met aiolie, bijvoorbeeld. De krabsalade, rode bietensalade en aardappelsalade zijn op zichzelf lekkere bijgerechtjes en kunnen als basis dienen voor eigen creaties. En met de citrusfruitsalade heb je er een dessertje bij. Een snufje nootmuskaat of cayennepeper had hierbij wel wat scherpte kunnen toevoegen.
Salades levert een basisverzameling receptjes die als bijgerecht of hoofdgerecht kunnen worden gegeten. Het boek is eerder middelmatig van inhoud. Het had allemaal wat wilder en geïnspireerder gemogen. De ondermaatse fotografie helpt natuurlijk niet. Het boekje is overigens een overdrukje van een selectie uit Het gouden saladeboek (De Lantaarn, 2010). Het boekje komt in een geschenkbox waarin ook twee inox saladehandjes van goede kwaliteit zitten. Dat op het kaft van het boek én de box houten handjes staan van een totaal ander model, vat zo een beetje de sfeer van dit boekje samen. Een iets te makkelijke productie over een potentieel spannend onderwerp. Alle elementen apart zijn zeker niet slecht, en de prijs is zeker niet mis, maar ik blijf toch een beetje met een 'Salade maison' gevoel achter.
[Edward Vanhoutte]
Titel: Salades Boekbox
Auteur: Hans den Engelsen
Fotografie: Wim Hanenberg & Shutterstock
Uitgeverij: De Lantaarn
Jaar: 2011
Collatie: 64 pp. – ill. + inox saladehandjes
ISBN: 978-90-5426-588-7
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Geen opmerkingen:
Een reactie posten