maandag 23 maart 2009

Lotje Deelman & Thomas Pelgrom - Globetrottersgids voor Outdoor Cooking

Wie er met de tent op uit trekt hoeft daarom niet minder lekker te koken en te eten. Meer dan een rudimentaire veldkeuken met een enkele pannen, schalen, een vergiet, een koksmes, een snijplank, een kampeervuurtje en eventueel een campingoventje zijn er niet nodig om de vijfenveertig gerechten klaar te maken die Lotje Deelman en Thomas Pelgrom voor dit boek op verplaatsing bereidden en fotografeerden. De fotografie, die meer dan zestig procent van het totaal aantal bladzijden beslaat, is bewust gestileerd wat weliswaar prachtige beelden oplevert maar weinig geloofwaardig overkomt. De geleende outdoorspullen komen iets te nadrukkelijk in beeld, en wie temidden een zanderig landschap een pauze inlast voor een kop thee en een stuk chocoladecake doet dat beslist niet op een moto die zo glimt als deze op p. 59. Er is dus een discrepantie tussen het stoere concept van het boek en de uitvoering in de fotografie die weliswaar uitermatie geschikt is om dé blikvanger te zijn in glossy outdoor lifestyle magazines. Daarmee wil ik niet gezegd hebben dat er met de kwaliteit van de fotografie iets mis is, integendeel, maar toch mist het dat rauwe randje dat het verschil had kunnen maken. Dat dit eerder een kijkboek is voor thuis, of een kookboek voor wie luxueus kampeert, bewijst ook de mooie maar onhandige uitvoering voor de globetrotter: te groot voor de rugzak en te kwetsbaar voor al te avontuurlijk gekokerel. De sfeerfotografie van keurig gedekte tafels met rieten onderlegger en linnen servetten in grote pagodetenten of luxueus opgemaakte bedden inclusief hoofdkussens en lederen tweezit bevestigen dit vermoeden. Of hoe té mooi ook niet altijd de juiste keuze is.

Dit alles neemt niet weg dat de recepten niet de moeite waard zouden zijn. De verdienste van dit boek is dat het de nadruk legt op het echte koken in een veldkeuken. Het verschil zit hem in de kleine accentjes: een schnitzel paneren, bijvoorbeeld, of wat munt op de aardbeien strooien, een forel opvullen met een schijfje citroen en wat tijm en in spek wikkelen, of salieboter op de pasta. De variatie in het boek is groot. Hoewel de recepten in het boek niet volgens een bepaald systeem zijn geordend, is dat wel het geval bij de receptenlijst achteraan. Daar vinden we zes onderverdelingen: snacks, lunch & voorgerechten; soepen; salades; een- of tweepansgerechten; vlees & vis en toetjes & zoet. Bij de recepten in het boek staat ook telkens een categorie-aanduiding, maar die is dan weer anders en bedient zich van de volgende thema’s: ontbijt, voorgerecht, lunchgerecht, lunch, hoofdgerecht, snack, lunch, bijgerecht, nagerecht, toetje, zoet, en drankje. Waarom de index en de inhoud van het boek niet op elkaar zijn afgestemd, blijft verder onduidelijk. Hoewel alle recepten voor vier personen worden berekend, staat er toch telkens opnieuw de vermelding ‘voor 4 personen’. Toegegeven, de twee cakes worden per stuk gebakken, en de limonade wordt vreemd genoeg per glas gemaakt, maar dat had simpelweg verviervoudigd kunnen worden. Bij de recepten waar het van toepassing is, wordt er vermeld of die met vis, vlees, kip worden bereid, dan wel vegetarisch zijn. Alleen deze laatste categorie wordt ook in de index vermeld, wat wel een handig overzicht van de vegetarische opties uit dit boek geeft, maar waarbij dan weer vergeten werd de toetjes & zoet als vegetarisch te merken.

Op het eerste gezicht is dit een voorbeeldig boek. De fotografie is top, de recepten zijn verzorgd, haalbaar en passen binnen het concept, en de boekverzorging is mooi. Toch klopt de optelsom niet, zoals ik in deze bespreking heb aangegeven. Er werd al te losjes omgegaan met de uitwerking van het concept en de zorg om de interne organisatie van het boek. En hier had de uitgever het verschil kunnen maken. Toch is het al bij al een mooi boek met lekkere tips die voor variatie kunnen zorgen in de veldkeuken. We onthouden vooral van dit boek dat je met een minimum aan middelen en ingrediënten lekker en vers kan koken in de buitenlucht.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Globetrottersgids voor Outdoor Cooking.
Auteur: Lotje Deelman
Fotografie: Thomas Pelgrom
Uitgeverij: Terra
Jaar: 2009
Collatie: 112 pp.
ISBN: 978-90-8989-023-8
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: