donderdag 23 april 2009

Marja Baseler - Lekker! pannenkoeken

Bloem, melk, eieren en een snufje zout, meer is er niet nodig om pannenkoeken te maken. En pannenkoeken betekenen meestal feest, hoewel ze ook als gewone maaltijd op tafel komen. Zwemkampioen Michael Phelps, bijvoorbeeld, veroverde op de laatste Olympische Spelen acht gouden plakken en eet elke ochtend chocoladepannenkoeken bij het ontbijt. Hartige pannenkoeken bij de lunch of het diner kunnen ook. Pannenkoeken met ham, kaas, groenten of pittig gekruid gehakt. Niets is te gek of je kan het eigenlijk op pannenkoeken kwijt. Dit boekje is een uitstekende gids voor kinderen vanaf 8 jaar (en hun ouders) die niet alleen willen weten hoe je pannenkoeken bakt, maar ook meer willen te weten komen over deze veelzijdige hap.

Kinder- en jeugdboekenschrijfster Marja Baseler schenkt in dit leuk geïllustreerde boek veel aandacht aan veiligheid en netheid in de keuken. Dit zijn twee basisvereisten voor een succesvolle kookervaring die kinderen inderdaad het beste al heel vroeg aangeleerd krijgen. In het eerste van de zes hoofdstukjes in dit boekje leren de kinderen (en hun ouders) hoe ze hun handen het beste kunnen wassen en waarom, welke gevaren het fornuis verbergt, hoe ze veilig werken met een mes en een mixer en hoe ze het aanrecht het beste schoonhouden. In het tweede hoofdstukje wordt een antwoord gegeven op de vragen wat een pannenkoek is en waarom zoveel mensen gek zijn op deze lekkernij. Baseler vertelt ook de geschiedenis van de pannenkoek en gaat in op de vraag of pannekoeken wel gezond zijn. Dit lijkt genoeg stof om aan het bakken te beginnen en dat is waar de vier volgende hoofdstukjes over gaan.

Eerst komt de voorbereiding aan bod met weer veel aandacht voor de veiligheid en de netheid. Het basisrecept voor pannenkoeken wordt voorafgegaan door een overzicht van de benodigde ingrediënten en keukenspullen. Het mengen van het deeg en het bakken van de pannenkoek worden stap voor stap uitgelegd. Eens de pannenkoek aan een kant gebakken is, moet die nog worden omgedraaid en daarvoor geeft Baseler een mini-cursus. De leuke tekeningen van Gertie Jaquet leveren hierbij duidelijke illustraties. Alles is geschreven in een heldere en uiterst leesbare taal die trouwens het hele boekje kenmerkt. Hier is duidelijk een ervaren kinderauteur aan het werk.

Na dit hoofdstukje dat verder vol leuke weetjes en tips staat, volgen vijftien recepten voor zoete en hartige pannenkoeken van over de hele wereld. Zin in een Finse groene zalmpannenkoek, of wil je liever de Afrikaanse 'plaatkoekies'? Marja Baseler verklapt je de recepten stapsgewijs. Het laatste hoofdstuk bevat zes originele ideeën om pannenkoeken op feestjes te serveren. Wat dacht je van een pannenkoekentaart of een poffertjesspies met fruit?

Lekker! pannenkoeken is een leuk boekje vol weetjes en recepten voor kinderen vanaf acht jaar en hun ouders die van pannenkoeken houden. Samen met Lekker! ijs is dit boekje een ideaal kado voor jonge koks van de lagere school.

[Edward Vanhoutte]

Titel: Lekker! pannenkoeken
Auteur: Marja Baseler
Illustraties: Gertie Jaquet
Uitgeverij: The House of Books
Jaar: 2009
Collatie: 80 pp.
ISBN: 978-90-443-2308-5
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I
Leeftijd: 8+

Geen opmerkingen: