vrijdag 17 september 2010

Moëmie André - Koffie & lekkers

Blijkbaar is de markt voor boek-boxen waarin kleine kookboekjes worden aangeboden met culinaire gadgets nog lang niet verzadigd. Sinds enkele jaren komen er elk boekenseizoen weer nieuwe kookdozen bij. Helaas is niet elke bijgeleverde gadget een gizmo, hebben ze in het slechtste geval weinig of niets te maken met het bijgeleverde boek of zijn ze van een bedenkelijke kwliteit. Ook op de boekverzorging zelf zit wel wat variatie. Deze boek-box Koffie & lekkers vormt daar gelukkig een uitzondering op.

De doos bevat een mooi vormgegeven gebonden kookboekje met halflinnen band en vier porseleinen dessertpotjes met bijhorende lepeltjes. Die potjes figureren ook in zes van de dertig gefotografeerde recepten in het boek, wat het concept van de boek-box ten goede komt.

Het boek presenteert drie hoofdstukjes met elk tien recepten voor lekkernijen bij de koffie (of bij de thee). In het eerste hoofdstukje ‘Minitaartjes en koekjes’ krijg je bijvoorbeeld recepten voor brownies, citroencarrés, cupcakes en soesjes, maar ook voor witte studentenhaverflikken wat naar mijn gevoel toch meer in het derde hoofdstuk over bonbons thuishoort. Het tweede hoofdstukje draait helemaal rond mousses, roomtoetjes en ijs en het is hier dat de bijgeleverde bekertjes van pas komen. Edoch, de recepten zijn telkens voor acht bekertjes, terwijl er maar vier bekertjes worden meegeleverd in de doos. Een schoonheidsfoutje heet dat. Chocolade-, kaas-, mascarpone- en vruchtenmousses worden afgewisseld met affogato, en panna cotta. Het derde hoofdstukje heet ‘Bonbons en zo’ en opent met heerlijk (eenvoudige) limoentruffels, waarna pecannoten en pijnboompitten in karamel worden verwerkt en vruchtjes, gepofte rijst, geconfijt fruit en houten lepeltjes in de chocolade worden gedoopt. in het recept voor gekonfijte citrusvruchten met chocolade wordt wel een ferme shortcut genomen door te vertrekken van reeds geconfijte vruchtjes die werden aangekocht in plaats van zelf geconfijte sinaasappel en citroen. En over de in kruidige chocolade gedoopte bamboelepeltjes heb ik zo mijn twijfels. Aan een houten lepeltje zabberen, bezorgt heel wat mensen de creeps vanwege het onaangename mondgevoel dat toch steeds doet denken aan een reeds opgelikte frisko.

De recepten zijn van hoge kwaliteit, wat je van een oorspronkelijke Larousse-publicatie wel mag verwachten, en beschrijven stapsgewijs de werkwijze. De voorbereidingstijden, baktijden en rusttijden worden voorbeeldig aangegeven en bij de ingrediënten wordt de garnering, het glazuur of de vulling apart gezet.

Afgezien van een probleempje met de druk op p. 34 van mijn boekje is Koffie & lekkers een zeer verzorgde boek-box geworden met bruikbare recepten in een mooi boekje en handige gadgets als extraatje.

[Edward Vanhoutte]Titel: Koffie & lekkers
Auteur: Moëmie André
Fotografie: Valéry Guede
Uitgeverij: Inmerc
Jaar: 2009
Collatie: 64 pp. – ill.
ISBN: 978-90-6611-599-6
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke uitgave: Café Gourmand (Larousse, 2009)

1 opmerking:

Anoniem zei

Het boekje ziet er inderdaad zeer verzorgd uit..en de foto's zijn prachtig.....maar recept op pag.24 : Roomtoetje met mars en noga is tot 2 x toe volledig mislukt.... en dan hebben we toch echt met z'n tweeën(!) het recept nauwkeurig gevolgd...

Word ik zo sjaggie van: in de prullenbak met dat boek dus.

Manon